Restauracja Geranium z Kopenhagi otrzymała trzy gwiazdki Michelin. Znalazła się ona również na drugim miejscu w rankingu World’s 50 Best Restaurant Awards. Co ciekawe Rasmus Kofoed, czyli jej szef kuchni, zapowiedział, że żegna się z popisowymi daniami tego miejsca. Mężczyzna nie będzie już serwować gościom mięsa.
Przeczytaj też: Przepis na rozgrzewającą zupę marchewkową z kurkumą (Łatwa do zrobienia!)
Na świecie jest wiele restauracji, gdzie w karcie nie znajdziemy mięsnych dań. Rzadko jednak dochodzi do sytuacji, w której dane miejsce serwowało mięsne przysmaki, ale z czasem zdecydowało się je wykreślić z menu. Tak właśnie postanowił Rasmus Kofoed. Co było powodem takiej decyzji?
Mężczyzna wyjaśnił, że jest to efekt naturalnego procesu. Kucharz od dawna skupia się w swojej pracy na warzywach czy owocach morza, a mięso traktuje marginalnie. Poza tym prywatnie jest weganinem.
Menu w mojej restauracji jest odzwierciedleniem mnie, tego, kim jestem jako kucharz i człowiek. Od pięciu lat nie jem mięsa, dlatego też bezmięsne menu wydało mi się naturalną i logiczną decyzją
- wyjaśnił szef kuchni.
Co ciekawe, jest restauracja Kofoed’a to drugie miejsce na światowej mapie gastronomicznej, które zdecydowało się na taki ruch. Wcześniej tego typu kroki wykonał Daniel Humm z nowojorskiego Eleven Madison. Kucharz od pewnego czasu serwuje wyłącznie wegańskie przysmaki.