Kto z nas choć raz nie wyjadał jej łapczywie prosto ze słoika. Nutella królowała na naszych kanapkach, tostach, naleśnikach i była ulubionym elementem śniadania dla najmłodszych. Choć nie należy do najtańszych pozycji na sklepowych półkach, to jednak ze względu na smak nie do podrobienia, wydawała się warta swojej ceny.
Zobacz również: Właściciel Zary zamyka ponad 1200 sklepów. Gdzie już nie zrobimy zakupów?
Producenci podkreślali w reklamach, że Nutella to zdrowy wybór na śniadanie. Tymczasem rodzice, mając na uwadze zdrowie swoich pociech, powinni poważnie zastanowić się, czy warto włączać ten wątpliwy produkt do ich diety...
Najpopularniejszy krem czekoladowy na świecie uznano za szkodliwy dla zdrowia. Część sklepów całkowicie wycofała go ze swojej sprzedaży. Dlaczego? Wszystko przez jeden składnik, bez którego Nutella byłaby jedynie marnym cieniem flagowego produktu...
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności już w maju 2016 roku podał informacje, że nawet umiarkowane spożywanie czekoladowego kremu zwiększa ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe u najmłodszych.
Wszystko za sprawą znajdującego się w Nutelli oleju palmowego, który figuruje wysoko na liście szkodliwych dla zdrowia składników. Podgrzany do temperatury 2000 stopni Celsjusza, wydziela niebezpieczne substancje rakotwórcze!
Właśnie dlatego część sklepów we Włoszech, pomimo ogromnej popularności orzechowego kremu, całkowicie zrezygnowała z jego sprzedaży, a zachęcające hasło reklamowe "Nutella najlepsza na zdrowe śniadanie" straciło na wiarygodności...
Firma Ferrero dementuje wiadomość o szkodliwości swoich produktów. Wyraźnie podkreśla, że nie zamierza rezygnować z oleju palmowego w produkcji, ponieważ ten składnik ma ogromny wpływ na finalny smak Nutelli.
Producenci posunęli się nawet jeszcze dalej i zamierzają wyemitować kampanię reklamową, która zaprzeczy "plotkom" o rakotwórczym działaniu składników znajdujących się w produktach obecnych na rynku.
Jeżeli następnym razem będziecie mieli ochotę na ten deser, lepiej przygotujcie krem orzechowo-czekoladowy w domowych warunkach... zwłaszcza swoim dzieciom.
Zobacz również: Domowa nutella bez cukru. Smakuje tak samo pysznie jak oryginał!
Źródło: jestpozytywnie.pl