Torty weselne niezmiennie towarzyszą nam podczas wszelakich uroczystości. Wesele jest jednym z tych wydarzeń, na którym nie może zabraknąć słodkiego gościa. Wybierając tort weselny pary młode często skupiają się jedynie na wyszukanym stylu, a co ze smakiem? Jakich błędów unikać, żeby tort weselny był mile zapamiętany przez naszych gości?
Zobacz też: Naked cake, czyli najmodniejszy tort weselny sezonu
Każda para młoda pragnie, aby jej wesele było wyjątkowe i wyróżniało się na tle innych. Jednak wybór zbyt wyszukanego smaku tortu, często przekombinowanego, może popsuć pierwsze dobre wrażenie. Wybierając smak tortu warto postawić tu na uniwersalność, tak, aby dogodzić jak największej liczbie gości.
Jeżeli zamawiacie tort "z zewnątrz", upewnijcie się, że wasz lokal posiada miejsce w chłodni i wam je udostępni. Niekiedy zdarza się, że lokale nie posiadają zaplecza restauracyjnego lub niechętne są do przechowywania tortu zamówionego w innym miejscu. To pomoże uniknąć Wam katastrofy.
fot. unsplash
Przyjęło się, że tort podawany jest o północy. Jeżeli jednak chcecie, aby jak największa liczba gości skosztowała słodkiego gościa, podajcie tort wcześniej. Goście tuż po pierwszym posiłku chętniej sięgają po słodkości niż w późniejszych godzinach.
Choć dla większości wydaje się to oczywiste, niektóre lokale, zwłaszcza te bez zaplecza restauracyjnego, mogą nie posiadać stolika do tortu oraz specjalnego noża. Dlatego upewnijcie się jak wygląda ta kwestia w waszym miejscu i zadbajcie o każdy szczegół.
Zobacz też: Idealne piosenki do krojenia tortu weselnego. Kilkanaście słodkich propozycji