Poznaj niezwykłe właściwości mango

16 Maja 2017

Ojczyzną mango są Indie, jednak owoc ten szybko zyskał popularność i dziś uprawiany jest na całym świecie. Cenimy go przede wszystkim za walory smakowe. Jednak Mango to coś więcej niż słodki smak. To prawdziwa bomba witaminowa.

Mango zawiera duże ilości witaminy A i E, które mają niebagatelne znaczenie dla kondycji skóry, włosów i paznokci. Dodatkowo witamina A dobroczynnie działa na wzrok i układ kostny. Mango zawiera także znaczne ilości witaminy C – pierwszej pomocy w walce z wirusami i bakteriami. Ale witamina C to nie tylko gwarancja odporności, to także przyspieszenie procesów regeneracyjnych, jakie zachodzą w naszym organizmie oraz wzmocnienie ścian naczyń krwionośnych. Mango jest również źródłem witaminy K odpowiedzialnej za prawidłowe krzepnięcie krwi. Jej brak skutkuje krwotokami z pozornie niegroźnych ranek.

Wszystkie wymienione witaminy można kupić w formie suplementów diety w sklepie ekamedica24.pl 

Duża ilość błonnika, którą może poszczycić się mango, ma pozytywny wpływ na procesy trawienne oraz stan jelit, znacznie przyspiesza metabolizm. Ponieważ mango nie jest owocem kalorycznym, jest szczególnie cenione przez osoby chcące zgubić kilka kilogramów. Jest to doskonała alternatywa dla owoców typu winogrona czy banany, zawierające znaczne ilości cukrów i węglowodanów. Mała zawartość cukru w połączeniu z dużą ilością pektyn sprawia, że po mango chętnie sięgają osoby chore na cukrzycę, gdyż pektyny odpowiedzialne są za prawidłowe utrzymanie poziomu cukru we krwi. Jest to jeden z niewielu owoców, które cukrzycy mogą jeść bezpiecznie. 

Mango jest polecane także osobom z problemami z nadciśnieniem, ponieważ obecny w nim w dużej ilości potas odpowiedzialny jest za regulację ciśnienia krwi w organizmie. Mango świetnie sprawdza się także w profilaktyce nowotworowej, obecne w nim przeciwutleniacze skutecznie walczą z wolnymi rodnikami i dzięki temu spowalniają proces starzenia się organizmu oraz zapobiegają wielu chorobom, nie tylko nowotworom. Regularne jedzenie mango jest jak wiosenny zastrzyk energii i zdrowia. Warto dodać mango do codziennego jadłospisu, choćby w formie przekąski między posiłkami, lub jako dodatek do sałatek.

Pestki z mango, które zwykliśmy wyrzucać, można wykorzystać do produkcji masła. Tak przygotowany kosmetyk zawiera naturalny filtr przeciwko promieniowaniu UV. Działa także pozytywnie na stan skóry, opóźnia pojawienie się pierwszych zmarszczek.

Więcej na temat dobroczynnego działania mango można przeczytać na portalu naturapluszdrowie.pl

× Użyj prawej i lewej strzałki na swojej klawiaturze, aby przeglądać podstrony artykułu
Komentarze (1)
ocena
5/5

Pozostaw pole puste, aby dodać komentarz jako anonim.

Opcjonalnie

Ocena artykułu 1-5

Wpisz wynik równania, aby dodać komentarz

Julka
(Ocena: 5)
2017-05-16 23:18:47

uwielbiam mango, ale i tak na pierwszym miejscu dla mnie w nietypowych owocach są jagody acai, mają właściwości przeciwutleniające, ogromną zawartość zdrowego błonnika i witaminy, co powoduje, ze nasza cera wygląda młodziej. Ale i tak prawdziwym hitem są ich właściwości odchudzające. Zaczęłam szukać nawet produktu, który bedzie miał dużą ich zawartość i naturalny skład, co by sobie pomóc w odchudzaniu i znalazłam IQacai. Niedługo do mnie przyjdzie i będę testować, no ale znając właściwośći jagód acai spodziewam się prawdziwej petardy :)

Zgłoś do usunięcia Odpowiedz
  • Strona 1 z 1