Jak żyć bez soli? Czym ją zastąpić?

Jak sprawić, aby potrawa była smaczna, ale równocześnie zdrowa?
Jak żyć bez soli? Czym ją zastąpić?
03.11.2010

Większość z nas zdaje sobie sprawę, że sól jest niezdrowa, ale z drugiej strony nie wyobraża sobie zjedzenia obiadu, do którego przygotowania nie została użyta sól. Takie danie staje się dla nas nieatrakcyjne i jałowe, po prostu bez smaku. Jak zatem połączyć przyjemne z pożytecznym? Jak sprawić, aby potrawa była smaczna, ale równocześnie zdrowa?

Sól kuchenna, inaczej chlorek sodu, stanowi najstarszą przyprawę świata, a dla większości z nas jest najważniejszą substancją nadającą smak potrawom. Używamy jej do dań mięsnych, sosów, potraw mącznych i warzywnych. Często dodajemy ją do twarożków i warzyw zjadanych z kanapkami. Dzięki swoim właściwościom już od dawna sól wykorzystywana była także do konserwowania żywności. W dzisiejszych czasach utrwalanie żywności wypierane jest przez inne metody, ale to nadal sól dodaje się do śledzi, ogórków czy grzybków.

Lekarze i dietetycy zewsząd apelują o ograniczenie spożycia chlorku sodu. Ogólne zapotrzebowanie organizmu na ten związek wynosi ok. 5 g/dzień, co jest równe 1 łyżeczce soli. Ta ilość jest bardzo często przez nas przekraczana, z danych wynika, że w Polsce spożycie soli wynosi 15 g/dobę, co trzykrotnie przewyższa normę. Należy pamiętać, że sód spożywamy nie tylko wtedy, kiedy dodajemy sól do potraw. Wiele produktów bogatych jest w ten związek i w zupełności pokrywa zapotrzebowanie naszego organizmu.

Częste spożywanie soli ponad normę wiąże się z poważnymi konsekwencjami. Jak pokazują liczne badania, sól może prowadzić do podwyższenia ciśnienia krwi i do rozwoju nadciśnienia tętniczego. Ponadto, zwiększone spożycie soli może wpłynąć na przebudowę lewej komory serca i na funkcję nerek.

Inne negatywne skutki nadmiernego solenia potraw to:

  • choroby sercowo-naczyniowe (udar, zawał)
  • wyższa śmiertelność
  • zatrzymywanie wody w organizmie
  • zwiększone łaknienie, co ułatwia przybieranie na wadze
  • wzrost ryzyka wystąpienia raka żołądka
  • ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego (otyłości, cukrzycy, miażdżycy)
  • kuchnia i diety

    W świetle tych faktów, używanie soli jako przyprawy powinno być znacznie ograniczone, a najlepiej całkowicie wyeliminowane. Chociaż zaleca się ograniczenie spożycia soli, to należy pamiętać, iż sód, który stanowi 40 % chlorku sodu, jest pierwiastkiem niezbędnym do życia. Zapewnia prawidłowe przewodzenie impulsów nerwowych, a co się z tym wiąże, prawidłową czynność komórek mięśniowych.

    Przede wszystkim jest istotną składową gospodarki wodno-elektrolitowej organizmu. Musi więc być dostarczany wraz z pożywieniem. Jednak znaczna część produktów spożywczych zawiera ten pierwiastek. Dieta obfitująca w świeże warzywa i owoce oraz chude mięso, w zupełności pokrywa zapotrzebowanie naszego organizmu na sód. Dlatego, aby nie dostarczać go w nadmiarze, oprócz kuchennej soli, powinniśmy także unikać słonych przekąsek, takich jak: chipsy, paluszki, orzeszki, wędzone ryby, wędliny oraz żółte i wędzone sery wszelkiego rodzaju konserw

    Jak sprawić, aby przygotowywane przez nas potrawy były smaczne pomimo braku soli?

    Naprzeciw wychodzą nam różne zioła i ich mieszanki znajdujące się w sprzedaży. Zioła mogą nie tylko wzbogacić smak i aromat przygotowywanych potraw, wiele z nich wykazuje także korzystny wpływ na nasz organizm. Np. bazylia działa przeciwskurczowo, poprawiając trawienie, natomiast oregano ma właściwości bakteriobójcze i przeciwzapalne. Warto zatem wprowadzić zioła do swej kuchni, dzięki nim, dotychczas przygotowywane przez nas dania, zyskają nowy smak. A przecież to co nowe, wydaje się bardziej atrakcyjne. Nie tylko więc nasze zdrowie na tym zyska, ale także podniebienie.

    Więcej na temat diet przeczytasz w dziale Diety, który współtworzymy wraz z Vitalią.

    Zobacz także:

    Co Polacy jedzą w pracy?

    Zanim zostaniesz wegetarianką

    Komentarze (45)

    Ocena: 5 / 5
    gość (Ocena: 5) 23.08.2017 09:05
    Zamiast soli używam dużo innych przypraw. Często łączę je w gotowe mieszanki, które później dodaję do potraw. Zazwyczaj zamawiam hurtowo, zdrowe, ekologiczne ze Swojskiej Piwniczki. Zbieram tam punkty, które później wymieniam na zniżki.
    zobacz odpowiedzi (4)
    Anonim (Ocena: 5) 06.04.2012 20:10
    Od ponad miesiąca nie używam soli i nie jadam potraw, ani przekąsek które zawierają sól . Jedyna rzeczą, której nie potrafię sobie odmówić to ogórki kiszone i płatki mussli . Zawsze czytam skład na opakowaniach. Gdy widze sól , natychmiast odkładam dany produkt na półkę. Na odstawienie soli zdecydowałam się, ponieważ mam problem z nadmiernym zatrzymywaniem sie wody w organiźmie. Moja waga w najgorszej fazie powiekszała sie o 8 kg. To by dla mnie dramat. Odkąd pozbyłam się soli ze swojego organizmu, tyję tylko przed okresem, max 3 kg :) Bardzo poprawiła mi się cera( miałam problem z trądzikiem ) i moja skóra nabrała zdrowych kolorów. Co do smaku, tak naprawdę dopiero teraz czuję prawdziwy smak potraw . Wiadomo , że czasami brakuje mi chipsów , orzeszków solonych albo chleba i sera żółtego , bez których kiedyś nie wyobrażałam sobie życia, a zwłaszcza jak zbliżały mi się ciężkie dni . Ciężko było mi tez pożegnać się z rybami ale teraz wiem , że warto się poświęcić, bo nareszcie zaczynam żyć :) Oczywiście ja musiałąm odstawić wyżej wymienione potrawy ale jeśli ktoś nie ma takich problemów jak ja to wystarczy , że nie będzie jadł przetworzonych rzeczy i nie będzie używać soli jako przyprawy :)) na prawdę polecam , bo warto dbać o swoje zdrowie :)
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 19.07.2011 09:11
    Od pół roku jem wszystko bez soli. Poznałem prawdziwe smaki jadanych potraw i jem te które mi smakowo odpowiadają. Jem pojemnościowo więcej, a schudłem ponad 20 kg. Nadciśnienie z 220/110 spadło mi do 75/130. Warto poznać prawdziwe smaki. Nie stosuję żadnych cud diet. Nadmieniam, że na rynku wszystkie przetwory są ze solą (nawet maggi, musztarda, keczup, masło, itd.)
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 17.01.2011 16:28
    nike kids shoes,nike shoe outlet,cheapest nike shoes,nike shoes online,nike free,nike shoes for kids
    odpowiedz
    Anonim (Ocena: 5) 29.12.2010 13:44
    nike air max trainers,nike air max sale,air max 90,puma shoes online ,nike max 2009,cheap air max 2009
    odpowiedz

    Polecane dla Ciebie

    Polecane wideo