Menu na czas choroby. Podpowiadamy, co jeść, gdy złapią nas wirusy

Odpowiednio skomponowany jadłospis może pomóc w walce z chorobami.
Menu na czas choroby. Podpowiadamy, co jeść, gdy złapią nas wirusy
fot. Pexels/ Photo By: Kaboompics.com
25.01.2025

Chorobowy czas w pełni. Wielu z nas robi, co może, by ochronić się przed wirusami, ale czasami i tak dopadają nas przeziębienia i grypy. Co robić, gdy organizm zaatakują patogeny? W pierwszej kolejności należy stosować się do zaleceń lekarza i brać odpowiednie leki. Po drugie warto postawić na odpowiednią dietę. Oczywiście samym jedzeniem nie uleczymy się, niemniej możemy sprawić, że szybciej nabierzemy sił i poradzimy sobie z przeziębieniem czy grypą.

Przeczytaj też: To najgorsza woda do picia. Wiele z nas sięga po nią codziennie

Co jeść w czasie choroby?

Jak powinna wyglądać dieta, gdy dopadnie nas przeziębienie czy grypa? Specjaliści nie mają wątpliwości, że bardzo ważne jest przede wszystkim odpowiednie nawodnienie organizmu, szczególnie jeśli męczy nas gorączka. Najlepszym pomysłem okaże się regularne sięganie po wodę. Poza tym eksperci radzą, by słuchać swojego organizmu, wysypiać się i często wietrzyć pomieszczenie, w którym odpoczywamy. Jeśli temperatura ciała nie jest za wysoka, można nawet przejść się na krótki spacer (oczywiście będąc odpowiednio ubraną).

Powinniśmy zaufać naszemu ciału, a nie narzucać mu swoich decyzji. Jeśli nasz układ odpornościowy potrzebuje składników odżywczych i kalorii, dostarczmy mu ich – wyjaśnia dr Michael Roizen z Cleveland Clinic i dodaje: – Jeśli jednak po jedzeniu czujemy mdłości lub nie mamy apetytu, nie zmuszajmy się do jedzenia. Pamiętajmy tylko o nawodnieniu organizmu. Odpowiednia podaż płynów jest kluczem do powrotu do zdrowia. Podczas choroby łatwo się odwodnić, bo nadmiernie się pocimy, wytwarzamy duże ilości śluzu, częściej chodzimy do toalety, bo organizm oczyszcza się z toksyn.

Jeśli jednak nie będziesz zmagać się podczas choroby z brakiem apetytu, dobrze będzie posilić się rosołem, który jest bogatym źródłem potasu, wapnia, magnezu, siarki czy krzemu. Zupa ta nie tylko wzmacnia więc organizm, lecz także zmniejsza produkcję śluzu i nawadnia!

Co jeszcze warto wpleść do chorobowego menu? Bomby witaminowe, czyli koktajle owocowo-warzywne i zupy kremy. Poza tym na plus zadziałają zdrowe tłuszcze, które pomagają wyciszać stany zapalne (np. ryby, orzechy włoskie, nasiona) oraz cebula, czosnek, imbir i miód, czyli naturalne antybiotyki.

Przy okazji przypominamy, że jeśli lekarz zaleci ci branie prawdziwych antybiotyków, warto wspierać swoje jelita jogurtami czy kefirami. Tego typu produkty stanowią naturalne probiotyki.

Źródło: Radio ZET

Przeczytaj też: „Zostaw ziemniaczki, zjedz mięsko” - słyszałyśmy w dzieciństwie. Dietetyk zdradza, czy to zdrowy wybór

Polecane wideo

Numerologia dnia urodzenia. Co mówi o Tobie?
Numerologia dnia urodzenia. Co mówi o Tobie? - zdjęcie 1
Komentarze
Ocena: 5 / 5

Polecane dla Ciebie