Nie jest żadną tajemnicą, że nie wszystkie produkty spożywcze to zdrowie w czystej postaci. Na czarnej liście znajdują się między innymi przetwarzane produkty czy słodycze. Szwedzcy eksperci twierdzą, że największe zagrożenie dla naszego organizmu stanowią nie czekoladowe batoniki czy mrożona pizza, a… słodkie, gazowane napoje.
Przeczytaj też: „Zostaw ziemniaczki, zjedz mięsko” - słyszałyśmy w dzieciństwie. Dietetyk zdradza, czy to zdrowy wybór
Szwedzcy naukowcy przyjrzeli się bliżej temu, jak słodkie produkty spożywcze wpływają na nasz organizm. Pod lupę wzięli 69 705 osób, które w latach 1997-2009 dzieliły się informacjami na temat swojego żywienia. Dużo uwagi poświęcono trzem kategoriom: dodatkom (np. miód), słodyczom oraz słodzonym napojom.
Warto wiedzieć, że badanie zakończyło się dopiero 5 lat temu. Przez ten długi czas eksperci mogli dobrze ocenić zdrowie wspomnianych osób. Naukowcy przede wszystkim sprawdzali, jak cukier wpływa na ryzyko pojawienia się chorób sercowo-naczyniowych. Do jakich wniosków udało się dojść?
Okazało się, że 23 739 osób zachorowało na choroby układu krążenia. Co ciekawe, najgroźniejszym wrogiem okazały się słodkie napoje gazowane. Jak wyjaśnia doktorantka z Uniwersytetu Lund, Suzanne Janzi, płynny cukier nie daje poczucia sytości, a więc przyjmujemy go znacznie więcej, aniżeli na przykład ciastek czy kostek czekolady.
Dodajmy, że według ekspertów zbyt dużo cukru w diecie może przyczyniać się do powstawania udarów i tętniaków. Miej też świadomość, że w słodkich, gazowanych napojach nie brakuje często kofeiny. Składnik ten z kolei może źle wpływać na pracę serca.
Źródło: RMF FM
Przeczytaj też: Ten napój pomoże ci zadbać o układ trawienny. Wypij godzinę przed jedzeniem