Cukrzyca to poważna, przewlekła choroba. Znane dziś są różne sposoby jej leczenia, jednak niestety wciąż nie ma skutecznej metody, by całkowicie pozbyć się jej z organizmu. Wiadomo natomiast, że są pewne działania, które można podejmować, by uchronić się przed taką diagnozą. Co dokładnie mamy na myśli?
Eksperci duży nacisk kładą na odpowiednią dietę. W praktyce oznacza to zróżnicowane, pełnowartościowe posiłki, a także unikanie żywności przetworzonej, słonych przekąsek czy alkoholu. Czerwone światło zapala się też przed słodyczami. Ale… nie wszystkimi.
Przeczytaj też: To najgorsza woda do picia. Wiele z nas sięga po nią codziennie
Mówi się, że w ciągu najbliższych 25 lat na cukrzycę typu 2 może zachorować nawet 1,3 miliarda ludzi. Zła dieta, stres, mało ruchu… to wszystko elementy popychające nas w kierunku tej diagnozy właśnie. Warto jednak wiedzieć, że naukowcy z Harvard T.H. Chan School of Public Health odkryli, iż gorzka czekolada może pomóc nam ochronić się przed tą chorobą.
Nasze wyniki sugerują, że nie każda czekolada jest taka sama. Dla każdego, kto kocha czekoladę, jest to przypomnienie, że podejmowanie małych decyzji, takich jak wybór czekolady gorzkiej zamiast mlecznej, może mieć pozytywny wpływ na zdrowie – mówi Binkai Liu.
Jak specjalistom udało się dojść do takich wniosków? Naukowcy przyjrzeli się danym z dwóch badań: Nurses’ Health Study i Health Professionals Follow-up Study. Warto wiedzieć, że przez 30 lat obserwowano 192 000 zdrowych osób. Po upływie tego czasu, okazało się, że 19 000 dowiedziało się, iż ma cukrzycę typu 2. Po wnikliwym przeanalizowaniu materiału stwierdzono też, że osoby, które jadły pięć porcji gorzkiej czekolady tygodniowo, miały o 21% niższe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Byliśmy zaskoczeni wyraźną różnicą we wpływie czekolady gorzkiej i mlecznej na ryzyko cukrzycy oraz na długofalowe zarządzanie wagą – dodał profesor Qi Sun.
Źródło: RMF FM
Przeczytaj też: Lubisz spać w TAKI sposób? Fizjoterapeutka nie ma dla ciebie dobrych wieści...