Śniadanie to bez wątpienia najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli go ominiesz, możesz być niemal pewna, że w ciągu kilku godzin pogorszy się twoja koncentracja, będziesz miała ochotę na podjadanie, możliwe także, że przyjdzie rozdrażnienie. To tylko kilka skutków ubocznych pomijania pierwszego posiłku.
Co więc warto jeść na śniadanie? Opcji jest oczywiście wiele, ale większość z nas sięga po klasyczne kanapki. Może się wydawać, że to zdrowa i pożywna propozycja, jednak w rzeczywistości… jest mało sycąca i nie może być traktowana jako pełnowartościowy posiłek.
Przeczytaj też: Zakazane na śniadanie. 8 produktów, których nie wolno jeść na pusty żołądek
Kromki pieczywa, trochę masła, ser, szynka, pomidor czy ogórek i kanapka gotowa. Myślisz – samo zdrowie. Niekoniecznie. Dietetyk kliniczny, Bartek Szemraj, wyjaśnił, że to kompozycja daleka od doskonałej. A wszystko dlatego, że tego typu posiłek na krótko zaspokoi głód i ma niedużą wartość odżywczą.
Warto bowiem mieć na uwadze, że pieczywo to głównie węglowodany, a cienki plaster szynki czy sera to mała ilość białka. Kawałek pomidora czy ogórka również nie dostarczy naszemu organizmowi zbyt wielu witamin i minerałów.
Co więc okaże się dobrym wyborem? Śniadanie oparte na jajkach. Na talerz warto też położyć warzywa i zdrowe tłuszcze (np. awokado).
Przeczytaj też: Menu na cudowną cerę i włosy. Te produkty gwarantują świetny wygląd