Co jeść, aby żyć zdrowo? 7 trików

Sprawdź już teraz, co jeść, aby mniej chorować i wzmocnić swój organizm!
Co jeść, aby żyć zdrowo? 7 trików
Fot.materiałpartnera
06.11.2024

Zdrowie jest najważniejsze – z tym zdaniem zapewne zgodzi się każdy. Trzeba pamiętać o tym, że o zdrowie trzeba dbać. Pomocny jest ruch, regularne badania i zdrowa dieta. Tym razem zwrócimy uwagę na 7 trików, które sprawią, że zaczniesz jeść zdrowo. Sprawdź już teraz, co jeść, aby mniej chorować i wzmocnić swój organizm.

Codziennie jedz sezonowe warzywa i owoce

Warzywa i owoce są skarbnicą witamin, minerałów oraz antyoksydantów, które wspierają nasze zdrowie, a do tego chronią przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi. Szczególnie opłaca się wybierać sezonowe produkty, w tym oczywiście warzywa i owoce. Wszystko dlatego, że mają więcej składników odżywczych, są świeże i co równie ważne – stosunkowo tanie. Codzienna porcja warzyw i owoców wzmacnia układ odpornościowy, reguluje pracę układu trawiennego, a przy tym dostarcza energii na cały dzień.

Wybieraj zdrowe odpowiedniki cukru i soli

Nadmiar soli i cukru w diecie prowadzi do wielu chorób, takich jak otyłość, cukrzyca czy nadciśnienie. Dlatego najlepiej ogranicz ich spożycie. Jeśli nie chcesz tracić słodkiego lub słonego smaku swoich ulubionych potraw, to po prostu sięgaj po naturalne zamienniki cukru i soli. Cukier można zastąpić miodem, syropem klonowym czy ksylitolem. Zamiast soli, używaj ziół i przypraw, ale też sosu sojowego czy serów.

Innym sposobem na zmniejszenie spożycia soli i cukru, jest zamawianie diety pudełkowej od dobrego cateringu np. ze strony https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/krakow/

Ogranicz smażenie, wybieraj gotowanie

Smażenie, zwłaszcza na głębokim tłuszczu, sprawia, że potrawy tracą swoje wartości odżywcze i stają się ciężkostrawne. W procesie smażenia mogą także powstawać szkodliwe substancje, które wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Aby tego uniknąć, najlepiej zacznij wybierać zdrowsze metody przyrządzania posiłków, takie jak gotowanie, pieczenie czy duszenie. 

Nie pomijaj posiłków

Regularność to ważna zasada zdrowego odżywiania. Częstym problemem jest omijanie śniadania czy kolacji, co może prowadzić do spowolnienia metabolizmu, skoków poziomu cukru we krwi oraz nadmiernej ochoty na słodycze i inne przekąski. Zjedzenie pięciu małych, zrównoważonych posiłków dziennie, w regularnych odstępach czasu, pomaga utrzymać prawidłową wagę, dostarcza wymaganą ilość energii na cały dzień i pozwala unikać napadów głodu.

Jeśli nie masz czasu na gotowanie, możesz też skorzystać z usług cateringowych. Jedną z polecanych ofert znajdziesz na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/warszawa/

Jedz mniej czerwonego mięsa

Czerwone mięso, choć bogate w białko i żelazo, w nadmiarze może negatywnie wpływać na Twoje zdrowie. Specjaliści podają, że zbyt duża ilość czerwonego mięsa w diecie może zwiększać ryzyko chorób serca, a nawet nowotworów. Dlatego warto ograniczyć jego spożycie i częściej sięgać po ryby oraz drób.

Rób jedzenie samodzielnie, zamiast kupować przetworzone gotowce

Przetworzona żywność często zawiera nadmiar soli, cukru oraz szkodliwe dodatki, konserwanty i barwniki, które nie służą Twojemu zdrowiu. Zamiast sięgać po niezdrowe gotowce, postaw na przygotowywanie posiłków w domu. W ten sposób wiesz, co jesz.

Przemyć do swojej diety zdrowe dodatki – doceń nasiona chia i siemię lniane

Nasiona chia i siemię lniane to zdrowe dodatki, które warto włączyć do swojej diety. Bogate w błonnik, zdrowe kwasy tłuszczowe omega-3 oraz minerały, wspierają pracę serca, poprawiają trawienie i pomagają utrzymać odpowiedni poziom cholesterolu. Możesz dodawać je do smoothie, sałatek, owsianek czy pieczywa.

 

Artykuł sponsorowany

Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
gość (Ocena: 5) 07.11.2024 10:27
Nie miałam czasu sobie gotować, więc zamiast stołować się na mieście, korzystam z cateringu dietetycznego premium cud i miód. Jem smacznie i zdrowo, a do tego trzymam wagę.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie