Warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Okazuje się jednak, że nie wszystkie gatunki warto kupować w świeżej wersji. Dietetycy twierdzą, że istnieje 6 produktów, które dostarczą naszemu organizmowi znacznie więcej witamin i minerałów, jeśli będziemy stawiać na ich mrożone warianty.
Przeczytaj też: Menu na cudowną cerę i włosy. Te produkty gwarantują świetny wygląd
Wiele osób zakłada, że nie ma nic zdrowszego niż świeże warzywa. Otóż okazuje się, że w niektórych przypadkach nie jest to prawda. Są bowiem takie gatunki, które dzięki mrożeniu zachowują więcej dobrych składników, ponieważ witaminy i minerały zostają „zamknięte” w danym produkcie i „nie gubią” się podczas transportu i leżakowania na sklepowych półkach. O czym konkretnie mowa? Oto lista:
Dodajmy, że mrożonki są też dobrą opcją w momencie, gdy sezon na dane warzywo już minął. Poza tym mrożone artykuły mają dłuższy okres przydatności do spożycia i szybciej podlegają obróbce termicznej. Dobrze też wiedzieć, że – szczególnie jesienią i zimą – warto kupować mrożone owoce. Są one znacznie lepszym wyborem, aniżeli „świeże”, sprowadzane produkty.
Źródło: RMF FM
Przeczytaj też: Czy sałatka to zawsze dobry wybór? Niekoniecznie...