Retencja wody okazuje się dla niektórych problemem numer jeden. Chodzi o gromadzenie się w organizmie płynów, które odpowiadają za opuchliznę i utratę jędrności skóry. Im więcej odkłada się ich w naszym ciele, tym ciężej się czujemy.
Zobacz również: Kolacja, od której schudniesz. 4 przepisy na lekkie dania
Zazwyczaj to tylko drobny defekt kosmetyczny, ale czasami można pomylić go z nadwagą. Co najgorsze - w tej sytuacji nawet najbardziej wymagający trening na niewiele się zdaje. Gromadzącą się wodę można zwalczyć jedynie od wewnątrz - przekonuje bustle.com.
W jaki sposób? Chociażby wprowadzając do diety produkty z tej listy.
Możesz zjeść go z niesolonym masłem orzechowym, hummusem albo w postaci smoothie. Zawiera w sobie sporo wody i paradoksalnie ułatwia usuwanie jej nadmiaru z organizmu.
Dzięki dużej zawartości wody i elektrolitów pozwala zachować odpowiedni poziom nawodnienia. Zwiększa także częstotliwość oddawania moczu, co w tym przypadku jest kluczowe.
Ale nie byle jaki, bo najlepiej na kościach. Wykazuje działanie przeciwzapalne, dzięki czemu usprawnia działanie całego układu pokarmowego. Ułatwia również przyswajanie kolagenu.
Wszystko dzięki bardzo wysokiej zawartości potasu, który pozwala pozbyć się nadmiaru wody i w efekcie minimalizuje opuchliznę. Podobne działanie wykazują pomidory, bataty czy kiwi.
Nie dość, że są bardzo smaczne, to na dodatek mają w sobie sporo błonnika, który usprawnia trawienie. W tym celu sprawdzą się również inne owoce jagodowe zapobiegające wzdęciom.
Kolejny owoc pomagający zwalczać skutki nadmiernego gromadzenia się wody, gdyż sam składa się głównie z niej i sporych ilości potasu. Pomaga usunąć toksyny i zwalcza opuchliznę.
Koniecznie ciemna i gorzka, bo nie ma w sobie zbyt dużo cukru, ale za to jest bogata w antyoksydanty i magnez. Wystarczą 2 kostki dziennie, aby zauważyć efekty.
Szczególnie jarmuż oraz szpinak, które można wykorzystać do przygotowania dań głównych, jak i zielonego smoothie. Pomagają w usuwaniu toksyn oraz zapobiegają gromadzeniu się wody.
orzechy włoskie
Według popularnego mitu to najbardziej tuczące warzywo, którego spożycie należy ograniczyć. Zrezygnuj z dodania śmietany czy masła, a docenisz wysoką zawartość potasu, błonnika i witaminy B6, która zmniejsza opuchliznę.
Badania wykazały, że produkty bogate w kwasy omega-3 zmniejszają retencję wody, a na dodatek są źródłem zdrowego tłuszczu, magnezu i potasu. Ciało wygląda smuklej, a umysł lepiej działa.
Osoby zmagające się z nadmiarem wody w organizmie powinny sięgać po produkty zbożowe - koniecznie pełnoziarniste. Usprawniają działanie układu pokarmowego i również zawierają witaminę B6, która zmniejsza opuchliznę.
Najlepiej odtłuszczony, bo nie jest zbyt kaloryczny, a wciąż ma w sobie sporo minerałów, magnezu, wapnia i cennych witamin. Bakterie mlekowe są niezbędne, aby cały organizm działał lepiej.
Zobacz również: O której godzinie najlepiej zjeść obiad?