Mówi się, że miód to płynne złoto, które genialnie wpływa na nasze zdrowie. Dzięki niemu wzmacnia się bowiem nasza odporność, układ sercowo-naczyniowy lepiej pracuje, a poza tym produkt ten jest źródłem przeciwutleniaczy. Większość z nas zakłada więc, że miód to samo zdrowie. W związku z tym nie ma też zahamowań, by każdego dnia dodawać go do herbaty. Czy słodzenie gorących napojów w taki sposób to rzeczywiście dobry pomysł? Cóż, niekoniecznie…
Przeczytaj też: Owoce, które fenomenalnie działają na cerę. Jedz je regularnie
Nikt już prawdopodobnie nie ma wątpliwości, że cukier jest szkodliwy. Tak więc część z nas, by go unikać, herbatę słodzi łyżką miodu. Czy to naprawdę lepsza opcja? Niespecjalnie, o czym opowiedział niedawno dietetyk, Michał Wrzosek. Według specjalisty miód nie tylko obciąży kalorycznie nasz napój, lecz także w gorącej temperaturze straci część swoich właściwości.
Miód to głównie glukoza i fruktoza przy małej wartości odżywczej jak na tak dużą wartość energetyczną – zaczął, a po chwili dodał: - Przykład ten jest jeszcze bardziej dobitny, kiedy uzmysłowimy sobie, że 100 gramów miodu to 320 kcal. A dodatkowo miód traci wartości w wysokich temperaturach, na przykład w herbacie.
Co więc wybrać jeśli nie cukier i nie miód? Jeżeli nie wyobrażasz sobie pić gorzkich napojów, sięgaj po słodziki. One rzeczywiście są mniej kaloryczne. Z kolei wartości odżywcze czy witaminy możesz zaserwować sobie, dodając do herbaty na przykład plastry cytryny.
Przeczytaj też: Nigdy nie wyrzucaj tych części owoców. Fantastycznie wpływają na zdrowie i urodę
@michal_wrzosek Słodzisz herbatę miodem? ? Zobacz całość na YT ❤️ #miód #zdrowie #odchudzanie
♬ oryginalny dźwięk – Dr Dietetyki Michał Wrzosek - Dr Dietetyki Michał Wrzosek