Grejpfruty to pyszne cytrusy, po które sięgamy w szczególności wiosną i latem. Dzięki temu, że zawierają w sobie dużo wody, doskonale orzeźwiają. Warto jednak wiedzieć, że to nie jedyne plusy, które posiada ten owoc. Jedząc go regularnie dostarczysz organizmowi dużą dawkę witamin C, A i B oraz beta-karotenu. Poza tym pomoże ci on obniżyć poziom cholesterolu i regulować ciśnienie krwi. A gdyby tego było mało, przyczyni się do wzmocnienia twojej odporności. Dodajmy, że jeśli chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, jedząc grejpfruty szybciej stracisz na wadze.
Owoc idealny? Prawie. Dobrze bowiem mieć świadomość, że nie wszyscy mogą go jeść.
Przeczytaj też: Kto i dlaczego nie powinien jeść truskawek?
Grejpfruty nie są dla każdego. Dlaczego? A chociażby dlatego, że wraz z niektórymi lekami mogą one wchodzić w niepożądane interakcje, czyli na przykład wzmacniać lub osłabiać działanie pewnych preparatów. Kto więc nie powinien się nimi zajadać?
Cytrusy te powinny znaleźć się na czarnej liście pacjentów, przyjmujących medykamenty na bazie statyny, a także te na nadciśnienie. Niekorzystnie zareagują również z lekami immunosupresyjnymi, cytostatykami czy środkami psychotropowymi. Niewskazane jest też jedzenie grejpfrutów i zażywanie leków przeciwzakrzepowych i blokerów kanału wapniowego. Ten orzeźwiający produkt niespecjalnie dobrze połączy się z tabletkami antykoncepcyjnymi (szczególnie sok). Specjaliści odradzają też jedzenie tych owoców osobom, które mają różne schorzenia nerek. A wszystko ze względu na dużą zawartość potasu.
Masz jakieś wątpliwości? Pamiętaj, że zażywając jakiekolwiek leki o dietę zawsze warto zapytać lekarza.
Przeczytaj też: Ogromny błąd, który popełniamy podczas mycia truskawek