Ludzie dzielą się zazwyczaj na dwie grupy. W pierwszej znajdziemy osoby, które nie przepadają za zbyt przyprawionymi potrawami. Do drugiej natomiast zaliczymy wszystkich tych, którzy uwielbiają doprawiać swoje posiłki, a ich kuchenne półki uginają się od różnego rodzaju przypraw. Jednakże niezależnie od tego, do którego grona się zaliczasz, warto wiedzieć że te 4 „polepszacze smaku” genialnie wpływają na pracę mózgu.
Przeczytaj też: Ta przyprawa jest najczęściej fałszowana w Unii Europejskiej! Co więc jemy, gdy trafimy na "złe" opakowanie?
Intensywna nauka, a może trudny tydzień w pracy? Niezależnie od tego, z jakiego powodu potrzebujesz wsparcia dla mózgu, wiedz, że możesz otrzymać je z jedzenia! W jaki sposób? Najprostszym sposobem okaże odpowiednie doprawienie twoich posiłków. Czym konkretnie? Te 4 przyprawy pomogą ci się lepiej skoncentrować, więcej zapamiętać i szybciej przyswajać nowe informacje.
Według eksperta do spraw żywności, Matta Webstera, warto upewnić się, że na kuchennej półce znajdziesz imbir i kurkumę. Te dwa składniki pomogą chronić twój mózg przed działaniem wolnych rodników, a także poprawią zdolność zapamiętywania. Poza tym dzięki nim zwiększą się też funkcje poznawcze. Imbir i kurkumę najłatwiej dodawać do dań obiadowych czy kolacji.
Na zakupowej liście warto regularnie wpisywać też cynamon. Dobrze bowiem zdawać sobie sprawę, że dzięki niemu polepszysz zdolność uczenia się i uchronisz się przed stresem oksydacyjnym. Cynamon świetnie sprawdzi się jako element deserów lub herbat!
Last but not least – czarny pieprz. Przyprawa ta wspomaga pamięć i funkcje poznawcze. Dodawaj ją zatem… wszędzie, gdzie tylko się da!
Przeczytaj też: Kiełki, czyli superfoods. Potrafią zdziałać cuda dla zdrowia i urody
Źródło: Radio Zet