Sandra Boynton powiedziała kiedyś: „badania wskazują, że czternastu z każdych dziesięciu ludzi lubi czekoladę”. Trudno się z tym nie zgodzić, prawda? I choć powszechnie uważa się, że wyroby czekoladowe w diecie przynoszą więcej szkód niż korzyści, w rzeczywistości jakościowe kostki tego przysmaku wcale nie muszą siać zamętu w naszym organizmie. Skąd jednak wiadomo, które rodzaje czekolad są wartościowe? Kilka cennych wskazówek daje dietetyczka, Martyna Puc.
Przeczytaj też: Dietetyczka zdradza, o jakiej porze najlepiej jeść śniadanie
Zdajesz sobie sprawę z faktu, że czekolada czekoladzie nie jest równa? I o ile wybierzemy tę właściwą, wykonaną z wartościowych składników, wcale nie musimy jeść jej z obawą, że szkodzimy swojemu zdrowiu. Dobra czekolada jest bowiem bogata w istotne dla organizmu pierwiastki.
Mówiąc o czekoladzie, należy wspomnieć, że czekolada czekoladzie nie jest równa. Obecnie na rynku mamy wiele możliwości: od czekolad pełnych kakao, orzechów, owoców, chrupek, ciasteczek, tych nadziewanych, po te czekoladopodobne, które z czekoladą dzielą tylko swoją nazwę, niestety – ostrzega ekspertka.
Przeczytaj też: Jak chodzić, by wyszczuplić uda? Podpowiadamy, jak osiągnąć wymarzoną sylwetkę
Na co więc zwrócić uwagę, wrzucając czekoladowy produkt do koszyka? Jak zawsze – na skład. Szukaj więc czekolad, które zawierają miazgę kakaową i tłuszcz kakaowy. Z kolei te, które zawierające tłuszcz palmowy schowaj gdzieś w głąb półki. Poza tym produkty z jak największą ilością kakao także będą w cenie.
Warto wiedzieć, że szerokim łukiem dobrze jest omijać też białą czekoladę, która nie ma nic wspólnego z wartościowym produktem spożywczym.
Pamiętaj jednak, że nawet w przypadku dobrej czekolady trzeba zachować umiar. Zjedzenie całej tabliczki na raz i w tym przypadku będzie (tuczącym) i niezdrowym pomysłem.
Źródło: Radio Zet
Przeczytaj też: Czy herbata z cytryną jest zdrowa? Tak, ale pod jednym warunkiem