Liście laurowe to przyprawa, które znajduje się w większości domów. Warto wiedzieć, że ma znacznie więcej dobroczynnych właściwości aniżeli podkręcanie smaku potraw. Aromatyczne liście laurowe mogą pomagać nam również dbać o zdrowie i urodę.
Zobacz także: Wprowadź do diety ten produkt - genialnie wpływa na zdrowie i zapewnia długowieczność
Nie wszyscy wiedzą, że liście laurowe kiedyś uważano za magiczne. Wawrzyn (innymi słowy drzewko laurowe) był świętą rośliną, z którą obchodzono się z wielkim szacunkiem. Traktowano go jak symbol pomyślności, odwagi oraz zwycięstwa. Gałązkom tego wiecznie zielonego krzewu, a także jego świeżym, jak i ususzonym liściom przypisywano zatem nie tylko liczne prozdrowotne właściwości. W dobie antycznej wielu ludzi sądziło, że są w stanie odmieniać los. Antyczni Grecy i Rzymianie twierdzili, że można z ich pomocą przyciągać szczęście, uchraniać się przed boskim gniewem, czy złymi urokami. Palono je więc często jak kadzidełka. Okadzano nimi wszystkie najważniejsze części domu. Za takie uważano na przykład przedproża. Wierzono, że woń lauru odstraszy złe moce, jak i gości przybywających z niegodziwymi zamiarami.
Przejdźmy jednak do innych intrygujących właściwości liści laurowych. Jak dokładnie wpływają na nasze zdrowie? Przede wszystkim fenomenalnie koją zmysły. Niwelują napięcie psychiczne i pomagają osiągnąć stan idealnego relaksu. To oczywiście nie wszystko. Listki laurowe działają również przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Doskonale wspomagają też układ odpornościowy. Ich kolejną zaletą jest oczyszczenie dróg oddechowych. Oprócz dodawania ich do potraw, przygotowujmy więc z nich także napary oraz inhalacje. Oto receptura na relaksujący i wzmacniający napar z liści laurowych.
Do przygotowania naparu będziemy potrzebowały składników, takich jak: 7 liści laurowych, 5 goździków, łyżeczka suszu rumiankowego, łyżka miodu do dodania na koniec
Umieszczamy liście laurowe, goździki i susz rumiankowy w niewielkim garnuszku. Zalewamy je 220 ml wody, nakrywamy i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut. Odstawiamy napar do ostudzenia. Dodajemy do niego łyżkę miodu.
Smacznego!
Zobacz także: Co dobrego zrobią z Twoim ciałem soczyście zielone warzywa i owoce?