Wiele osób od Nowego Roku zdecydowało się przejść na dietę. Zdrowe odżywianie zakłada wyeliminowanie ze swojego jadłospisu m.in. nadmiaru soli i cukru. Nie jest to jednak takie proste, kiedy lubimy słone bądź słodkie przekąski. Jak się okazuje, sól i cukier można jednak skutecznie zastąpić powszechnie dostępnymi ziołami. Sprawdź, które najlepiej sprawdzą się w tej roli.
Zobacz także: Rozgrzewająca, pyszna i zdrowa. Jak przygotować idealną zimową herbatę?
Jeśli lubisz, kiedy Twoje posiłki mają wyrazisty smak, powinnaś zadbać o to, aby w Twojej kuchni znalazło się miejsce na określone zioła. Jak mówi Magdalena Kartasińska, która pracuje jako dietetyczka kliniczna:
Im więcej ziół będzie w garnku tym smak dania będzie bogatszy. (…) Lotne związki obecne w przyprawach mogą również zwiększać odczucie słonego smaku. Sól należy dodawać jako ostatnią przyprawę lub przed samym podaniem. Zabezpieczy to przed wchłonięciem się jej w strukturę dania, w ten sposób możemy zredukować ilość soli nawet siedmiokrotnie. To doskonała prewencja nadciśnienia tętniczego. Natomiast do deserów i dań słodkich warto dodawać cynamon cejloński, wanilię czy kardamon, które zmniejszą konieczność dosładzania.
Wprowadzenie ziół do diety wzmocni jej prozdrowotny efekt. Powinnyśmy pamiętać, aby smak swoich potraw wzbogacać szczególnie natką pietruszki, kolendrą, kurkumą oraz lubczykiem. Warto więc zadbać o to, aby mieć w swojej kuchni różne zioła i doprawiać nimi potrawy wedle własnego smaku.
Zobacz także: Pod żadnym pozorem nie łącz tego produktu z alkoholem
Źródło: radiozet.pl