Polacy uwielbiają dania z grilla. Wielu z nas popełnia jednak popularny błąd, który może mieć katastrofalne skutki dla naszego zdrowia. Kładziesz na grilla aluminiowe tacki? Katarzyna Bosacka wyjaśnia, dlaczego to bardzo zła praktyka.
Zobacz także: Czego nie jeść przed wejściem do wody? Tego lepiej unikaj
Aluminiowe tacki świetnie sprawdzają się przy grillowaniu. Jak się jednak okazuje, jeśli podgrzewamy na nich jedzenie, rujnujemy swoje zdrowie. Katarzyna Bosacka zwraca naszą uwagę na fakt, że aluminium może odkładać się w naszym sercu, mózgu czy wątrobie. Dziennikarka przekonuje, że dużo lepsze będą metalowe tacki, których można używać wielokrotnie. Specjalistka od żywienia na wstępie podkreśliła, że stosowanie odpowiednich tacek jest kluczowe przy takiej obróbce mięsa:
Tacka zabezpiecza mięso przed spaleniem. A to z kolei zabezpiecza nasze zdrowie przed dostaniem się do organizmu substancji rakotwórczych.
A Ty lubisz mięso z grilla?
Zobacz także: TikTokerka testuje catering dietetyczny Małgorzaty Rozenek. „Pięć na dziesięć”
Wyświetl ten post na Instagramie