Produkty wegańskie cieszą się coraz większą popularnością. Zachwycają one smakiem, aromatem, a także pozytywnym wpływem na nasze zdrowie. Wiele osób decyduje się na zmianę w swojej dotychczasowej diecie i ogranicza spożycie mięsa, zachowując korzystny balans pomiędzy nim, a produktami pochodzenia roślinnego. Jakie są więc największe korzyści z włączenia produktów wegańskich do codziennego jadłospisu?
Coraz więcej osób postanawia rozpocząć walkę z nadprogramowymi kilogramami. Pozwala to nie tylko uzyskać wymarzoną sylwetkę, ale także zrobić krok w kierunku dbania o własne zdrowie. Produkty wegańskie zwykle zawierają znacznie mniejszą ilość kalorii, niż produkty pochodzenia mięsnego. Co więcej, wielokrotnie potwierdzone zostało, że weganie mają niższy wskaźnik BMI masy ciała i znacznie rzadziej borykają się z nadwagą niż osoby, których dieta bazuje wyłącznie na produktach mięsnych. Co więcej, zamienniki mięsa jak np. Klopsiki warzywne czy Roślinne Fileciki od Garden Gourmet są wyjątkowo pożywne, a ich smak, przypomina smak mięsa.
Produkty wegańskie są z natury o wiele bardziej zasobne w błonnik, przeciwutleniacze, kwas foliowy, potas, żelazo oraz niektóre witaminy. Mięso z kolei jest cennym źródłem białka, niezbędnego do budowy mięśni. Jednocześnie samo białko nie jest w stanie zagwarantować poprawnego funkcjonowania organizmu. Włączając produkty wegańskie do swojej diety, możemy zracjonalizować wartości spożywanych substancji odżywczych i zredukować ewentualne niedobory.
Zgodnie z analizami prowadzonymi przez Światową Organizację Zdrowia, włączenie do diety produktów wegańskich znacznie redukuje ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory. Przyjmuje się, że regularne spożywanie produktów wegańskich może zniwelować ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 9 - 18%. Dodatkowo, zachowanie zdrowego balansu pomiędzy mięsem, a produktami roślinnymi, może nawet zredukować ryzyko zachorowania na raka prostaty czy piersi. Produkty wegańskie nie są poddawane wędzeniu i przetwarzaniu w taki sam sposób jak mięso. To właśnie sposoby obróbki mięsa są najbardziej niebezpieczne i sprawiają, że jego zbyt duże ilości w diecie mogą doprowadzić do namnażania się komórek nowotworowych.
Większość chorób cywilizacyjnych jak np. nadciśnienie tętnicze czy wysoki poziom cholesterolu, warunkowane są nieodpowiednimi nawykami żywieniowymi. Produkty wegańskie, bogate w niezbędne substancje odżywcze i błonnik, pomagają kontrolować poziom cholesterolu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia i innych.
Cukrzyca typu 2 rozwija się albo z predyspozycji genetycznych, albo z nieprawidłowego stylu życia. Otyłość, nadmierne spożywanie czerwonego mięsa i używki powodują upośledzenie wydzielania insuliny. Produkty wegańskie pozwalają te czynniki ryzyka znacznie zmniejszyć.
Źródła:
https://sante.pl/jedz-zdrowo/dieta-weganska
Materiały sponsorowane