Jeśli kawa jest stałym elementem Twojej diety, powinnaś spróbować dodać do niej kardamon. Ze względu na swoje właściwości lecznicze to jedna z najbardziej pożądanych przypraw na całym świecie. Ma cudowny wpływ na organizm człowieka. Sprawdź, dlaczego warto dodać ją do kawy.
Zobacz także: Co dodać do wody, aby stała się boosterem energii? 10 pomysłów na idealny napój
Kardamon, który ma charakterystyczny korzenny, ale też nieco słodkawy smak, świetnie sprawdzi się jako dodatek do Twojego ulubionego napoju – kawy. Warto jednak wiedzieć, że jeśli dodasz do niej czarny kardamon, smak napoju może być zbyt intensywny. Z tego powodu zaleca się dodawanie do kawy zielonych strąków kardamonu. Mają one kwiatowy zapach i smak, co sprawi, że Twoja kawa zyska deserowy posmak. Ta przypraw wykazuje działanie antyoksydacyjne. Spożywanie jej znacząco wpływa na obniżenie ciśnienia krwi. Dodatkowo, mało kto wie, że picie kawy z kardamonem pomaga w zniwelowaniu problemów trawiennych takich jak wzdęcia, nudności czy wymioty. Ma także właściwości moczopędne.
Jeśli zdecydujesz się na przygotowanie kawy z zielonymi strąkami kardamonu, musisz najpierw je zmielić. W tym celu posłuży Ci młynek do przypraw. Kiedy jednak samodzielnie mielisz ziarna kawy w młynku do kawy, możesz razem z nimi zmielić także kardamon. Do sporządzenia napoju będziesz potrzebować 20 g kawy, 4 zielone strąki kardamonu i 1 filiżankę gorącej wody. Po zmieleniu kawy i kardamonu, należy je dokładnie wymieszać, a następnie zaparzyć z nich ulubiony napój. To takie proste, a Twój organizm Ci za to podziękuje.
Zobacz także: Właśnie przez te żywieniowe błędy Twoja waga nie spada. Gdy je wyeliminujesz, szybko zauważysz różnicę
Źródło: medonet.pl