Największy paradoks polega na tym, że śniadanie nazywane jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, a mimo to bardzo wielu ludzi świadomie z niego rezygnuje. A nawet jeśli decydujemy się coś zjeść, to zazwyczaj sięgamy po nie do końca zdrowe produkty. Zaspokajamy głód, ale tylko na chwilę.
Zobacz również: Menu, które zaostrza trądzik
Dietetycy nie mają wątpliwości, że pierwszy posiłek w ciągu dnia powinien być jak najbardziej zbilansowany. Drożdżówka popita kawą to sposób na wypełnienie żołądka, ale nie ma nic wspólnego z racjonalnym odżywianiem. Zaraz po przebudzeniu mamy skłonność do podejmowania naprawdę złych decyzji.
Jak tego uniknąć? Oto największe śniadaniowe błędy, których nie warto powtarzać.
Za dużo węglowodanów
Nic nie hamuje głodu równie skutecznie, co drożdżówka, biała bułka czy tost. Nie trwa to jednak zbyt długo i już po chwili znowu mamy ochotę coś przekąsić. Jeśli sięgamy po pieczywo, to zawsze powinno być pełnoziarniste.
Wysoka zawartość cukru
Rano nie zawsze mamy ochotę na konkretny posiłek, dlatego sięgamy po jogurt owocowy lub smoothie. Problem w tym, że wybieramy zazwyczaj wersje mocno słodzone, które dostarczają sporo energii, ale tylko na chwilę. Na dodatek tuczą.
Dodatki do kawy
Kofeina sama w sobie nie jest taka zła, ale wszystko z umiarem. Największym problemem okazuje się to, co do niej dodajesz. 2-3 łyżeczki białego cukru, tłusta śmietanka albo mleko kondensowane to już kaloryczna bomba.
Zobacz również: Orzechowe BATONIKI MUESLI. Pyszna przekąska, której trudno się oprzeć
Za mało wody
Po kilku godzinach snu organizm jest odwodniony. Zamiast jednak wypić 1 czy 2 szklanki wody, pragnienie gasimy zazwyczaj kawą, herbatą lub sokiem owocowym. W efekcie przyjmujemy za mało płynów.
Gotowa owsianka
Wydaje się, że to świetne rozwiązanie, bo owsianka jest nie tylko zdrowa, ale też szybka w przygotowaniu. Warto jednak wcześniej spojrzeć na skład gotowej mieszanki. Zazwyczaj to nie tylko zboże i owoce, ale także mleko w proszku i cukier.
Kawa na pusty żołądek
Dla niektórych to całe śniadanie. Po wypiciu solidnego kubka czujemy przypływ energii, a głód zostaje stłumiony. To jednak złudzenie - w ten sposób tylko podrażniamy żołądek i po chwili znowu odczuwamy charakterystyczne ssanie.
„Zdrowe” batony
Tego typu gotowe produkty pozwalają zaoszczędzić sporo czasu, a na dodatek wydają się bardzo zdrowe. W końcu to głównie zboże i orzechy, ewentualnie z dodatkiem miodu. Warto jednak sprawdzić zawartość cukru i ich kaloryczność.
Jajecznica tylko z białek
Osoby dbające o linię bardzo często demonizują żółtko jaja, jako składnik tłusty, kaloryczny i odpowiadający za podwyższony cholesterol. To nie do końca prawda, jeśli spożywamy je z umiarem. Warto pamiętać, że ma w sobie także sporo żelaza, witaminy D i innych składników odżywczych.
Kaloryczne płatki
Zboże + mleko wydaje się połączeniem idealnym, ale wcale nie musi być takie zdrowe. Płatki owsiane z pełnego ziarna lub kukurydziane bez dodatku cukru to dobry wybór, czego nie można powiedzieć tych oblanych lukrem czy czekoladą.
Wieczny pośpiech
Lepiej wstać chwilę wcześniej i znaleźć czas na spokojne zjedzenie śniadania, niż w biegu pochłaniać wszystko, co popadnie - sugerują eksperci. W efekcie sięgamy najczęściej po niezdrowe przekąski i zjadamy więcej, niż powinniśmy.
Zobacz również: Pyszne śniadanko na dzień dobry: ciastko-muffinki jabłkowo-cynamonowe