Jeśli przeziębiłaś się latem, leczenie może być bardzo przyjemne i smaczne. Zamiast łykać środki przeciwgorączkowe i napotne oraz pić syropy, zjedz maliny. Mają rewelacyjne działanie lecznicze, pod warunkiem, że nie jesteś na nie uczulona (objawem alergii jest wysypka). Zawarte w malinach salicylany to nic innego jak naturalna aspiryna.
Działają przeciwzapalnie, pomagają uporać się z bakteriami i wirusami, które atakują nasz organizm. Maliny pobudzają czynność gruczołów potowych. Efekt jest odczuwalny już po godzinie. Dzięki temu, że zalewasz się potem, organizm obniża temperaturę. Maliny są również bogatym źródłem witaminy C, E, B1, B2, B6 oraz potasu, magnezu, wapnia i żelaza. Osoby cierpiące na anemię powinny spożywać ich jak najwięcej, w postaci świeżych owoców. Z kolei osobom, które mają problem z przemianą materii, poleca się maliny z uwagi na to, że posiadają błonnik, który jest niezbędny do skutecznej regulacji. Warto także je wykorzystać jako cenny składnik letniej diety odchudzającej - 100 g malin to tylko 46 kcal.