Awokado, nasiona chia, jagody goji, komosa ryżowa - coraz więcej z nas sięga po egzotyczne przysmaki, które w mediach określane są mianem „superfoods”. Rzeczywiście są bardzo odżywcze i na pewno nam nie zaszkodzą, ale gdyby tak sięgnąć po coś równie dobrego, a jednocześnie bliższego?
Zobacz również: 11 produktów spożywczych, dzięki którym szybko wypiękniejesz
Tego produktu nie musisz szukać w sklepach ze zdrową żywnością i kuchnią świata. Znajdziesz go w każdym markecie i na pobliskim targowisku. Jest na stałe obecny w polskiej kuchni i przygotowywany na wiele różnych sposobów. I właśnie ze względu na powszechność, czasami zapominamy o jego niezwykłych właściwościach.
Ogórek zasługuje na to, by odkryć go na nowo.
Bogactwo składników odżywczych
300 gramów ogórka to tylko 45 kalorii, a przy tym sporo błonnika, witaminy C i K, magnezu czy potasu. To wyjątkowo zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi wiele suplementów diety z apteki. Obieranie ze skórki nie jest wskazane.
Cenne przeciwutleniacze
Chyba każdy słyszał o antyoksydantach, które hamują powstawanie wolnych rodników. Ogórek doskonale sprawdzi się w tej roli. Badania wykazały, że jego regularnie spożywanie obniża ryzyko chorób nowotworowych, autoimmunologicznych, serca czy płuc.
Skuteczne nawodnienie organizmu
Nie może być inaczej, bo ogórek pod względem zawartości wody dorównuje arbuzowi. Zielone warzywo ma jej aż 96 procent. Równocześnie zaspokaja głód, a także pragnienie. To bardzo ważne, bo nie zawsze pijemy wystarczająco dużo.
Pomoc w odchudzaniu
Trudno wyobrazić sobie lepszą przekąskę dla osoby na diecie. Ogórek może być smacznym i pożywnym daniem, a na pewno nie tuczy. Udowodniono, że niskokaloryczne warzywa z dużą zawartością wody skutecznie pomagają zrzucić zbędne kilogramy.
Zobacz również: Produkty spożywcze, które możesz zamrozić, choć prawdopodobnie o tym nie wiesz
Obniżenie poziomu cukru we krwi
Dziś to szczególnie istotna właściwość, bo coraz więcej z nas boryka się z tym problemem. Ogórki mogą zapobiegać cukrzycy, a kiedy ta już wystąpi - minimalizują związane z nią efekty uboczne.
Usprawnienie układu trawiennego
To przede wszystkim zasługa dużej zawartości wody, której niedobory mogą prowadzić do problemów żołądkowych. Ogórek ma w sobie także błonnik pokarmowy wpływający na pracę jelit. To świetny pokarm dla dobrych bakterii, które mamy w sobie.
Łatwość wykorzystania
Wiemy już, że ogórek to bomba witamin i mikroelementów, ale warto dorzucić jeszcze jedną zaletę. Wprowadzenie go do diety jest wyjątkowo proste i przyjemne, bo pasuje do wszystkiego i można go podawać w najróżniejszych formach. To się nazywa superfood!
źródło: healthline.com
Zobacz również: 12 produktów spożywczych, przez które Twoje włosy, cera i figura wyglądają coraz gorzej