Insulinooporność to coraz bardziej powszechny problem. Osoby, które się z nią zmagają, powinny zrezygnować ze spożywania pewnych produktów, aby zmniejszyć ryzyko skoków insuliny we krwi. Sprawdź, z których artykułów spożywczych lepiej zrezygnować.
Zobacz także: Zaczynamy cukrowy detoks. Jak odstawić słodycze?
Insulinooporność to zaburzenie metaboliczne. Powoduje ono obniżenie wrażliwości organizmu na działanie insuliny. Niestety, zaburzenie to zwiększa ryzyko pojawienia się stanu przedcukrzycowego i samej cukrzycy. Dlatego tak ważna jest odpowiednia dieta. Pamiętaj, że wybierając właściwe produkty spożywcze, możesz zmniejszyć oporność organizmu na insulinę oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Artykuły spożywcze, których powinnaś unikać, to te o wysokim indeksie glikemicznym. Informuje on o wpływie żywności na wzrost poziomu glukozy we krwi. Wśród takich produktów jest ryż biały, mąka ziemniaczana, chleb pszenny, płatki kukurydziane, dojrzałe banany, arbuz czy gotowana dynia. Warto rozważyć skonsultowanie się z dietetykiem, który pomoże dobrać odpowiedni sposób żywienia.
Zobacz także: Idealna dieta dla mózgu. Gdy zaczniesz ją stosować, Twoja pamięć i koncentracja będą niezawodne
Źródło: kobieta.gazeta.pl