Na świecie nie brakuje fanów pikantnych smaków. Można odnaleźć je w wielu światowych kuchniach, na przykład lankijskiej, tajskiej, chińskiej, indyjskiej, czy meksykańskiej. Na Sri Lance, w Indiach, czy w Meksyku faktycznie nie ma mowy o przystąpieniu do gotowania, jeżeli nie ma się pod ręką ostrych papryczek.
Zobacz także: Czujesz się wciąż niewyspana i zmęczona? Ten fantastyczny napój błyskawicznie postawi Cię na nogi
Poza gwarantowaniem przyjemnej pikanterii dań, ostre papryczki spożywane w rozsądnych ilościach doskonale wpływają na zdrowie. Potrafią korzystnie działać na serce, zapobiegać miażdżycy, poprawiać krążenie, czy obniżać poziom cukru. Ponadto mają również działanie antybakteryjne.
Zobacz także: Ta włoska przekąska to ulubiony lunch Włochów. Oto smakowita piada!
Za ich pełen charakteru smak i specyficzne uczucie pieczenia odpowiada związek chemiczny zwany kapsaicyną. Im jej więcej, tym ostrzejsza papryczka. Poziom ostrości papryczek zwykło się natomiast mierzyć skalą Scoville’ a (ang. SHU - Scoville Hotness Unit). Nazwa pochodzi od nazwiska pewnego amerykańskiego chemika, farmaceuty i autora słynnego testu organoleptycznego. Wilbur Scoville zyskał wielkie uznanie na świecie, gdy w 1912 roku zmierzył pikantność rozmaitych gatunków papryki.
Oto 5 najostrzejszych papryczek świata. W trakcie ich jedzenie wielu osobom może zabraknąć tchu. Zaledwie ich szczypta może doprawić kilkadziesiąt porcji jedzenia...