Nieprzeciętne właściwości wielu olejów roślinnych doceniano od doby antycznej. Już wtedy doskonale wiedziano, że to bardzo pożyteczne tłuszcze, jakie są niezrównaną skarbnicą witamin oraz minerałów i które fantastycznie wpływają na nasz układ odpornościowy. Uważano je za leki, kosmetyki, a także za składniki, jakie świetnie wzbogacają smak potraw.
Oto oleje, które uznaje się za najzdrowsze. Warto włączyć je do swojego codziennego jadłospisu: ochronią nas przed mnóstwem poważnych schorzeń, zapewnią codzienną witalność, a także wspaniały wygląd. Należy pamiętać o tym, że trzeba spożywać je na surowo i nigdy nie stosować ich do smażenia. Bardzo dobrym pomysłem jest dodawanie ich na przykład do dressingów.
Zobacz także: Genialna koktajlowa kuracja, dzięki której na dobre zapomnisz o braku energii
Olej pozyskiwany z siemienia lnianego był powszechnie stosowany już w starożytnym Egipcie. Badania dowodzą, że obniża ciśnienie, redukuje stężenie złego cholesterolu we krwi, dodaje energii, wspomaga gojenie się ran i chroni przed zachorowaniem na choroby nowotworowe. Doskonale wpływa na kondycję włosów i skóry.
Olej tłoczony z nasion czarnuszki siewnej obniża poziom cukru we krwi i pomaga w leczeniu rozmaitych dolegliwości żołądkowych oraz dermatologicznych - liszaje, czy trądzik nie mają z nim szans. Leczy alergie, jak i infekcje górnych dróg oddechowych. Świetnie wpływa na odporność i łagodzi oparzenia słoneczne.
Olej z awokado wykazuje właściwości przeciwzapalne, przeciwgrzybicze oraz antybakteryjne. Bardzo korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy - wzmacnia go i zapobiega powstawaniu wielkiej ilości chorób, jakie są z nim związane. Ujędrnia też skórę i spłyca zmarszczki.
Zobacz także: Najniebezpieczniejsze diety. Traci się przez nie kilogramy, ale i zdrowie