Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Warto je jeść, aby mieć energię na cały dzień. Jak się jednak okazuje, nie wszystkie produkty nadają się do tego, aby spożywać je rano. Których lepiej unikać? Wyjaśniamy.
Zobacz także: Wychodzisz rano bez śniadania? Mogą czekać Cię niemałe zdrowotne problemy
Wielu ekspertów od lat podkreśla, jak duża jest rola śniadania w codziennej diecie. Jeśli zaczniesz pomijać ten posiłek, szybko odczujesz tego skutki. Niestety, głównie negatywne… Zatem śniadanie warto jeść. Z jakich produktów nie powinno się jednak składać? Przede wszystkim zrezygnuj z cytrusów. Pomarańcze czy grejpfruty nie nadają się na pierwszy posiłek. Dużym zaskoczeniem może być także fakt, że w roli śniadania nie sprawdzą się również banany, pomidory i ogórki. Okazuje się bowiem, że te artykuły spożywcze podrażniają żołądek i mogą powodować złe samopoczucie. Specjaliści od żywienia odradzają także spożywania rano drożdżówek, pączków, ciast czy słodkich płatków śniadaniowych. Pod żadnym pozorem nie powinno się również w ramach posiłku pić kawy czy herbaty. Jeśli jesteś fanką napoi z kofeiną, wypij je po śniadaniu. Twój organizm Ci za to podziękuje.
Pamiętaj, że kiedy układasz swój jadłospis, powinien on być zbilansowany. Śniadanie jako pierwszy posiłek powinno być zróżnicowane i łączyć w sobie różne składniki odżywcze. To gwarancja dobrego samopoczucia w trakcie dnia.
Zobacz także: Przyprawy, jakie zagwarantują Ci zdrowie i witalność. Które warto stosować?
Źródło: odżywianie.wprost.pl