Ten słodki składnik znajduje się w dżemach, ciastkach, a nawet jogurtach. Syrop kukurydziany, o który mowa, w przemyśle spożywczym stosowany jest powszechnie. Jak się okazuje, jego produkcja jest o wiele tańsza niż wytworzenie białego cukru. Jednak ani jeden, ani drugi produkt nie powinien mieć stałego miejsca w Twoim jadłospisie. Dlaczego? Wyjaśniamy.
Zobacz także: Często jesz słodycze? Oto, co za duże dawki cukru robią z Twoim ciałem...
Świadome układanie własnej diety jest bardzo ważne, jeśli chcesz uniknąć w przyszłości poważnych problemów ze zdrowiem. Zanim zdecydujesz się na produkty, które zawierają syrop kukurydziany, rozważ, w jakim stopniu będzie to dla Ciebie szkodliwe. Niestety, wszystko wskazuje na to, że jest to bardzo niezdrowe.
Syrop glukozowo-fruktozowy stanowi tańszy zamiennik białego cukru. Spożywanie go pobudza apetyt i powoduje, że szybciej robisz się głodna. Niestety, będziesz przez to częściej sięgać po różnego rodzaju przekąski, co w rezultacie prowadzi do przyrostu masy ciała, nadwagi i otyłości.
Jednym z najważniejszych argumentów, który przemawia za ograniczeniem spożywania syropu kukurydzianego jest fakt, że zaburza metabolizm. Niestety, wyniszcza też wątrobę oraz zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób nowotworowych oraz różnego rodzaju dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
Z najnowszych badań wynika, że syrop kukurydziany sprzyja rozwijaniu się komórek rakowych w jelicie grubym. Dlatego tak ważne jest, aby ograniczyć spożycie produktów, które go zawierają.
Zobacz także: Jesienna dieta na odporność. Co jeść, aby się nie przeziębiać?
Źródło: o2.pl