Lata temu dominował pogląd, zgodnie z którym cukier miał być dla naszego zdrowia prawdziwym błogosławieństwem. Gdy przegląda się prozdrowotne kampanie sprzed dekad, naprawdę można się zszokować. Do szalenie popularnych należały slogany, takie jak na przykład „Matko, nie żałuj dziecku cukru. Cukier to najskuteczniejszy środek odżywczy”, czy „Cukier krzepi i wzmacnia kości". Dziś doskonale wiemy, że mija się to z prawdą i że cukru zdecydowanie nie można zaliczyć do grona naszych najlepszych przyjaciół. Warto jednak przypomnieć sobie, jak wpływa na nasze zdrowie, gdy jemy go za dużo.
Zobacz także: Nigdy nie łącz tych produktów z kawą. To bardzo niezdrowe
Spożywany w nadmiarze cukier ma bardzo negatywny wpływ na nasze ciała. Niepożądanym skutkiem zbyt częstego raczenia się słodkościami nie jest jednak tylko otyłość. Cukier nie bez powodu zyskał sobie przecież miano białej śmierci...
Kolejnym negatywnym symptomem diety obfitującej w cukier może być zachorowanie na cukrzycę typu 2. Cukier bardzo źle wpływa także na mózg. Gdy przez lata nie ograniczamy jego spożycia, możemy zacząć mieć kłopoty z pamięcią i koncentracją. Najnowsze badania dowodzą, że cukier zwiększa także ryzyko zachorowania na depresję i to nawet o pięćdziesiąt procent. Ponadto przyczynia się do rozwoju miażdżycy i zaostrza stany zapalne stawów.
Zobacz także: Joga na jesień. Asana, która wzmacnia odporność