Mnóstwo ludzi wciąż wyrzuca gigantyczne ilości jedzenia. Często kupujemy zdecydowanie za dużo i zbyt spontanicznie, a do tego zapominamy o regularnym sprawdzaniu dat ważności nabytych produktów. Zanim jednak wyrzucimy do kosza kolejne nietknięte opakowania, koniecznie zapoznajmy się z listą artykułów spożywczych, jakie nadal można jeść pomimo tego, że ich data ważności już jakiś czas temu upłynęła.
Zobacz także: Idealne jesienne śniadanie. Dzięki niemu będziesz miała mnóstwo energii i ominą Cię przeziębienia
Na opakowaniach artykułów spożywczych widnieje napis „należy spożyć do” bądź „najlepiej spożyć przed”. To rzecz kluczowa. Jeśli mamy do czynienia z wersją „należy spożyć do” absolutnie nie powinnyśmy zabierać się za jedzenie owej rzeczy. To bowiem bezwzględna data przydatności do spożycia. Niezastosowanie się do niej może grozić wieloma poważnymi problemami zdrowotnymi. Podobne napisy możemy zobaczyć na opakowaniach nabiału, produktów mięsnych, czy niepasteryzowanych.
W przypadku wersji „najlepiej spożyć przed” można pozwolić sobie na znacznie większą swobodę. Ten napis sugeruje, do kiedy produkt zachowa swe najlepsze walory smakowe. Bez obaw o swoje zdrowie, możemy jeść po upływie daty ważności produkty, takie jak makarony, mąki, kasze, a także ryże. Podobnie jest z suchymi roślinami strączkowymi, do jakich należy fasola, ciecierzyca, groch, czy soczewica. Ponadto nie psuje się również miód, sól, cukier oraz herbata.
Zobacz także: Nawyki zero waste, które warto wprowadzić do swojego życia