Kawa od wielu lat przoduje w rankingach na ulubiony napój świata. Sprawa wygląda bardzo podobnie w naszym kraju. Gigantyczna liczba Polaków nie wyobraża sobie dnia bez skosztowania filiżanki aromatycznej, relaksującej i dodającej niemałej energii kawy. Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi przez Food Research Institute, Polacy wypijają rocznie średnio ponad pięćset porcji kawy na osobę.
Zobacz także: Tiktokerka na cztery lata zrezygnowała z ogrzewania mieszkania. Zdradziła, jak przetrwała zimy
Naukowcy już dawno udowodnili, że kawa wcale nie jest niezdrowym napojem, za jaki uważano ją przez długi czas. Pita regularnie i w rozsądnych ilościach, pomaga chronić nasze ciała przed rozmaitymi schorzeniami cywilizacyjnymi. Przeciwdziała udarom, zawałom, rozwojowi miażdżycy, czy cukrzycy. Działa też ochronnie na jelita. Jeśli chcemy, aby kawa korzystnie wpływała na zdrowie, musimy pamiętać o tym, że nie można zestawiać jej z niektórymi produktami. Z czym kawa tworzy niezdrowe połączenie?
Kawą lepiej nie popijać potraw, czy przekąsek, w jakich znajdują się warzywa strączkowe. Gdy zestawimy je z kawą, jednocześnie zaburzymy wchłanianie się zawartego w nich żelaza i innych cennych składników mineralnych. Nasz posiłek będzie syty, ale niezbyt wartościowy. Podobnie działa kawa łączona z daniami mięsnymi.
Poza tym unikajmy łączenia jej z alkoholem, a także z lekami, jako że kawa wzmacnia ich działanie i podrażnia wątrobę oraz żołądek.
Zobacz także: Jesienny spadek energii i humoru? Pij często ten pyszny napój i zapomnij o podobnych dolegliwościach