Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez filiżanki kawy. Jednak tylko niewielki odsetek społeczeństwa sięga po espresso. Pozostałe osoby do swojego ulubionego napoju dodają cukier, smakowe syropy, mleko skondensowane czy nawet ciastka. Który dodatek najbardziej nam szkodzi? Jeden ma szczególnie negatywny wpływ na trzustkę.
Zobacz także: Co zjeść lub wypić, aby ukoić ból? Oto najlepsza domowa alternatywa dla tabletek
Mimo że kawa ma dobroczynny wpływ na nasz organizm, może też szkodzić. Dzieje się tak w przypadku, kiedy dodamy to niej syrop smakowy czy mleko skondensowane. Wówczas mała czarna staje się prawdziwą bombą kaloryczną, która ma negatywny wpływ na organizm. To jednak nie one są naszym największym wrogiem. Jak się okazuje, kawę z mlekiem i ciastkiem można już nazwać posiłkiem. Takie połączenie obciąża trzustkę, która i tak jest przeciążona. Jak ostrzega diabetolog, dr Luiza Napiórkowska, w rozmowie z WP abcZdrowie, coraz więcej młodych osób ma zaburzenia gospodarki węglowodanowej w postaci insulinooporności, stanu przedcukrzycowego czy cukrzycy typu 2.
Badania naukowe są potwierdzeniem tego, że kawa jest naturalnym spalaczem tkanki tłuszczowej. Nie powinno jej zatem zabraknąć w jadłospisie osób, które chcą zredukować ilość kilogramów.
Dodatkowo, czarna kawa dodaje energii, poprawia krążenie oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia niektórych nowotworów. Co ciekawe, kawa może także poprawiać sprawność seksualną i redukować stres.
Zobacz także: Ten popularny sos może prowadzić do poważnych chorób. Nie jedz go zbyt często