Wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowywania posiłków bez wykorzystania tego produktu. Majonez dodajemy do sałatek, kanapek czy potraw mięsnych. Często się nim objadamy, nie zdając sobie sprawy z jego szkodliwego działania na nasz organizm. Dlaczego nie powinno się jeść majonezu w nadmiarze? Wyjaśniamy.
Zobacz także: Tego produktu niedługo może zabraknąć w sklepach
Majonez to jeden z najbardziej tłustych i kalorycznych produktów spożywczych. Jedna łyżka tego sosu to 20 g tłuszczu i 170 kalorii. To tylko jeden z powodów dla których lepiej całkowicie zrezygnować ze spożywania majonezu bądź zastąpić go jogurtem naturalnym.
Jeśli jesteś zwolennikiem tego produktu i nie wyobrażasz sobie swoich posiłków bez niego, musisz się liczyć z poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi. Spożywanie majonezu w nadmiarze to nie tylko ryzyko nadwagi i otyłości, lecz także podniesienie stężenia złego cholesterolu we krwi. To z kolei wpływa na rozwój miażdżycy, zawału serca czy udaru mózgu. Majonez to także źródło cukru, przez co spożywanie tego sosu podnosi poziom glukozy we krwi.
Spożywanie tego dodatku do potraw w zbyt dużych ilościach może także negatywnie wpływać na samopoczucie. Obecne w jego składzie konserwanty mogą skutkować bólem głowy, zaburzeniami koncentracji, nudnościami i ogólnym osłabieniem organizmu.
Źródło: o2.pl
Zobacz także: Dwa popularne oleje, które są rakotwórcze