Wielu z nas nie wyobraża sobie przygotowywania obiadu bez stosowania oleju. Jak się jednak okazuje, ten, który wykorzystujemy najczęściej, może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dlaczego tak się dzieje i czym możemy go zastąpić?
Zobacz także: Co jeść, aby spowolnić starzenie się skóry? Te produkty włącz do swojej diety
„The Telegraph” podaje, że do smażenia powinniśmy wybierać masło, olej kokosowy bądź oliwę z oliwek. Z kolei olej kukurydziany czy olej słonecznikowy to produkty, których najlepiej będzie pozbyć się ze swojej kuchni jak najszybciej. Naukowcy twierdzą, że tego rodzaju tłuszcze w trakcie obróbki termicznej wytwarzają substancje, które w negatywny sposób wpływają na pracę ludzkiego mózgu oraz układu sercowo-naczyniowego. Innym powodem, dla którego powinniśmy zrezygnować ze stosowania oleju kukurydzianego i słonecznikowego, jest to, że podgrzewanie ich może prowadzić do wydzielania aldehydu, który zwiększa ryzyko demencji.
Warto pamiętać, że nawet jeśli w procesie smażenia stosujemy zdrowe tłuszcze, to nadal smażenie jest jedną z najbardziej szkodliwych opcji przygotowywania pożywienia. Tak obrabiając jedzenie, zwiększamy poziom złego cholesterolu we krwi, a to z kolei może prowadzić do chorób takich jak miażdżyca.
Zobacz także: Niepokojące odkrycie na temat Coli Zero
Źródło: o2.pl