Gdybyśmy miały wskazać jeden, najpopularniejszy napój na świecie, bez wątpienia wytypowałybyśmy kawę. Jesteśmy bowiem przekonane, że przysmak ten jest uwielbiany przez miliardy osób na całym globie. I choć kawa kawie nierówna… warto wiedzieć, która jej wersja jest najzdrowsza. A zatem?
Przeczytaj też: Gorąca czekolada w wersji francuskiej uwodzi smakiem. Nie będziesz chciała przyrządzać jej inaczej
Jesteś #teamgorąca czy #teamzimna kawa? Jeśli należysz do drugiej grupy mamy dla ciebie pewną wiadomość. Chodzi przede wszystkim o to, że sposób parzenia tego napoju wpływa na to, jakie ma on wartości odżywcze. Amerykańscy naukowcy udowodnili, że kawa parzona na gorąco zawiera o wiele więcej przeciwutleniaczy niż kawa parzona na zimno. Dodajmy, że nie ma tutaj większego znaczenia, czy wypijasz ją na ciepło czy zimno. Jeśli więc lubisz mrożony napój, lepiej zaparzyć go na gorąco i dopiero schłodzić.
Pamiętaj też, że kawa będzie znacznie bardziej zdrowa, jeśli nie dodasz do niej cukru, mleka, słodkich syropów czy bitej śmietany.
A dlaczego w ogóle warto pić kawę regularnie? Chociażby dlatego, że wspomaga ona koncentrację, układ trawienny czy krążenie. Ponadto chroni przed marskością wątroby, zmniejsza ryzyko choroby Parkinsona i nowotworów pęcherza, wątroby oraz jelita.