Czy karp jest zdrowy? Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć podczas wigilijnej kolacji

Lubisz tę rybę?
Czy karp jest zdrowy? Sprawdź, dlaczego warto po niego sięgnąć podczas wigilijnej kolacji
Zdjęcie autorstwa Alexander Zvir z Pexels
22.12.2021

Choć wciąż są wśród nas osoby, które nie wyobrażają sobie wigilijnej kolacji bez karpia na stole, ryba ta ma coraz mniej swoich fanów. Dlaczego? Nie od dziś panuje przekonania, że jest ona mało wartościowa, a ze względu na warunki, w jakich żyje, nawet i szkodliwa dla naszych organizmów. Czy rzeczywiście tak jest? Cóż, nie do końca…

Przeczytaj też: Święta zero waste - jak zrobić danie z resztek z wigilijnego stołu?

Czy karp jest zdrowy?

Karp to ryba średniotłusta, która ma dużo ostrych ości i specyficzny posmak. Żyje ona głównie w głębokich rzekach i rozlewiskach. Uważa się też, że najsmaczniejsze są młode karpie i takie, które nie osiągają dużych rozmiarów. Dobrze jednak wiedzieć, że po karpia warto sięgać nie tylko w Wigilię. Dlaczego? A chociażby dlatego, że ryba ta ma wiele właściwości odżywczych. Pamiętaj jednak, że aby danie na jej bazie dało nam dużą dawkę zdrowia, trzeba wybierać produkty ze sprawdzonych źródeł – najlepszym wyborem z pewnością okażą się ryby z hodowli ekologicznych.

Karp – co daje nam jego jedzenie?

Zacznijmy od tego, że karp jest znacznie mniej kaloryczny, niż niektóre inne ryby. W jego 100 gramach mamy około 120 kalorii, ale po usmażeniu takiej porcji, serwujemy sobie już 300 kalorii. Znacznie bardziej dietetyczną opcją jest karp w galarecie, bo 100 gram tego dania to około 160 kalorii.

Dodajmy, że karpie to bogate źródła kwasów Omega-3 i 6, a także witaminy B, żelaza, wapnia, potasu czy fosforu. Ponadto zawierają one pełnowartościowe białko. Spożywając więc tę rybę regularnie, dbasz o mózg i serce.

Polecane wideo

Horoskop na Nowy Rok dla 12 znaków zodiaku
Horoskop na Nowy Rok dla 12 znaków zodiaku - zdjęcie 1
Komentarze (2)
Ocena: 5 / 5
Katarzyna (Ocena: 5) 22.12.2021 22:59
Uwielbiam karpie. Jemy je nie tylko z okazji Bożego Narodzenia i Nowego Roku, ale też bardzo często w dni powszednie. Poza tym zupa owocowa i barszcz z uszkami. Kwintsencja świąt.
odpowiedz
gość (Ocena: 5) 22.12.2021 11:54
Nie lubię karpia, ma mnóstwo ości a walorów smakowych brak, śmierdzi mułem. Zdjęcie w artykule w ogóle nie ukazuje karpia tylko inna rybę, nawet sobie nie zadali trudu by dać inne zdjęcie.
odpowiedz

Polecane dla Ciebie