Zbilansowana dieta dostarcza wszystkie niezbędne składniki warunkujące prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Jakie są najważniejsze zasady zdrowego odżywiania?
Zdrowe nawyki żywieniowe to codzienne właściwe wybory odnoszące się do jakości pożywienia, ilości spożywanego pokarmu oraz pór przyjmowania posiłków.
Jedzenie dobrej jakości to produkty nisko przetworzone, naturalne, najlepiej pochodzące z ekologicznych źródeł. Na przykład jabłko będzie produktem naturalnym, a sok jabłkowy produktem przetworzonym, pozbawionym błonnika pokarmowego i zawierającym mniej witamin, niż świeży owoc. Warto też wybierać ekologiczne źródła pochodzenia żywności ze względu na wyższą biodostępność składników odżywczych, minerałów, witamin i substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Dodatkowo żywność pochodząca ze zrównoważonych upraw i hodowli nie jest modyfikowana genetycznie i poddawana działaniu sztucznych stymulatorów wzrostu. Certyfikowane produkty rolnicze nie będą też skażone chemią rolną i weterynaryjną czy zanieczyszczone metalami ciężkimi.
Sprowadza się to do utrzymania odpowiedniego bilansu pomiędzy ilością energii, która jest przyjmowana wraz z pożywieniem, a energią wydatkowaną.
Pierwszym krokiem jest ustalenie faktycznego zapotrzebowania na kalorie, które jest uzależnione:
Do obliczeń można wykorzystać dostępne w Internecie kalkulatory. Na tej podstawie ustalamy kaloryczność swojego dobowego jadłospisu. Jeżeli zależy nam na redukcji masy ciała konieczne, będzie ustalenie określonego deficytu. Mówiąc wprost, schudniemy wówczas, kiedy będziemy przyjmować mniej kalorii niż wynika z aktualnego zapotrzebowania.
Zbilansowana dieta dostarcza odpowiednią ilość wszystkich makroskładników - białka, zdrowych tłuszczów i węglowodanów.
Źródła białka - chude mięso (drób, wołowina, cielęcina, królik, perliczka), ryby (dorsz, łosoś, halibut, śledź, sardynki), owoce morza i jaja, nasiona roślin strączkowych.
Źródła zdrowych tłuszczów - oleje roślinne (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej z czarnuszki, olej lniany), awokado, orzechy i nasiona.
Źródła węglowodanów - produkty z pełnego ziarna (pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty), kasze (gryczana, jaglana, pęczak), ryż, komosa ryżowa, amarantus.
Zdrowa dieta powinna być bogata w warzywa, które powinny być dodawane do każdego posiłku. Owoce z kolei są doskonałym uzupełnieniem diety w witaminy i śmiało mogą zastąpić deser i zrealizować potrzebę zjedzenia „czegoś słodkiego”.
Posiłki najlepiej przygotowywać samemu lub skorzystać ze sprawdzonego cateringu dietetycznego np. dieta pudekłowa SuperMenu by Anna Lewandowska, którą w dniach 19-29.11 zamówisz z 10% zniżką. Jest to najlepsza oferta od początku istnienia cateringu dietetycznego SuperMenu.
Dbając o zdrowe odżywianie, warto wiedzieć, jakie produkty należy ograniczyć lub całkowicie wyeliminować z diety.
Jakich produktów unikać?
Będą to towary o wysokiej zawartości tłuszczu, soli lub cukru, przez co bardzo kaloryczne przy niskiej gęstości odżywczej. Duży udział przetworzonego jedzenia, słodyczy, słonych przekąsek będzie sprzyjać powstawaniu chorób metabolicznych takich jak: otyłość, cukrzyca typu 2 i choroby układu sercowo-naczyniowego.
Nieodłącznym elementem zdrowego stylu życia jest też regularna aktywność fizyczna, która wspiera utrzymanie normatywnej masy ciała i poprawia samopoczucie. Warto też zadbać o właściwą regenerację, mając na uwadze zachowanie rytmu dobowego zapewnić organizmowi odpowiednią ilość snu.
Materiał partnera