Warzywa to jedne z tych produktów, za które nasz organizm będzie nam ogromnie wdzięczny. I choć od dawna mówi się, że powinniśmy jeść ich jak najwięcej, większość z nas ma problem, by wyrobić nawet dzienną normę. A szkoda, bo korzyści, jakie płyną z ich regularnego spożywania i to w dużych ilościach są naprawdę niesamowite. Zresztą przekonała się o tym niedawno Jenny Sugar, dziennikarka, która przez miesiąc serwowała sobie codziennie na śniadanie porcję warzyw.
Przeczytaj też: Kobieta zdecydowała się jeść jabłka codziennie przez miesiąc. Efekty są niesamowite!
Dlaczego redaktorka popsugar.co.uk zdecydowała się na taki ruch? Chodziło przede wszystkim o to, by zmniejszyć ochotę na słodkie przekąski. Kobieta usłyszała bowiem teorię, że właśnie takie warzywne posiłki od rana sprawią, że będzie w ciągu dnia zjadać mniej słodyczy. W jakiej formie dziennikarka zjadała warzywa? W każdej – dodawała je bowiem zarówno do owsianki, jak i innych potraw.
Jakie efekty zobaczyła po zakończeniu eksperymentu? Podjadanie słodkich przekąsek znacznie zmalało na sile. Ochota na słodycze czasami się pojawiała, ale już nie tak silna. „Rezultatem ubocznym” jedzenia warzyw na śniadanie było również mniejsze uczucie głodu w ciągu dnia. Ponadto kobieta czuła, że ma więcej energii, jej metabolizm pracuje lepiej, a sen zyskał na jakości.
Spodziewałabyś się, że tak nieduża zmiana w diecie może zdziałać tak wiele?