Są smaczne, łatwo się je przygotowuje do jedzenia i można pochłonąć je niemalże w locie. Nic więc dziwnego, że wielu z nas, gdy nie ma czasu na zjedzenie śniadania, wychodząc z domu sięga po banana. Czy to dobry odruch? Można by rzec – znakomity.
Przeczytaj też: Dieta bananowa: Po trzech dniach schudniesz na niej 3 kg, po tygodniu - 5, a po miesiącu...
Istnieją takie produkty, których nie powinniśmy spożywać na pusty żołądek. Do grupy tej zaliczyć można między innymi surowe warzywa, kiszonki, ciasta drożdżowe i francuskie, a także słodycze. Mogą one bowiem podrażniać układ pokarmowy i w efekcie prowadzić do nieprzyjemnych dolegliwości. A co z bananami? Mówi się, że niektórych owoców również lepiej nie serwować sobie jako pierwszego posiłku. Dietetycy zastrzeżenia mają jednak głównie do cytrusów. Banan natomiast otrzymuje zielone światło. Dlaczego?
Przeczytaj też: Lody bananowe robią furorę na TikToku. Pokochacie ten banalnie prosty przepis
Warto wiedzieć, że banany są źródłem błonnika i potasu. Dzięki temu poprawiają pracę układu trawiennego i dają zastrzyk energii. Ponadto wzmacniają mięśnie i polepszają nastrój oraz redukują uczucie napięcia czy niepokoju. A gdyby tego było mało zawierają dużo witaminy A i C, czyli wpływają na naszą odporność. Dodajmy, że gdy spożyjesz je na pusty żołądek, przejdą one szybko do jelita cienkiego, dzięki czemu twój organizm szybko wchłonie składniki odżywcze.
Czy jedzenie bananów na czczo ma jakieś minusy? Niestety. W owocach tych jest nawet do 25 procent cukru. Dzięki temu dostaniesz od rana dużą dawkę energii, ale jednocześnie… szybko ją stracisz.