Znasz guacamole? Jesteśmy pewne, że jeśli nawet nie próbowałaś, to nazwa na pewno obiła ci się o uszy. Jest to bowiem pasta z awokado, która nie tylko świetnie smakuje, lecz także jest super zdrowa. Ponadto przygotujesz ją w zaledwie kilka chwil. Co potrzebujesz do jej przyrządzenia? Awokado, sok z cytryny i sól. Do pasty warto dodać też czosnek lub czerwoną cebulkę, pomidory czy papryczkę chilli. Guacamole możesz serwować na kanapkach (doskonale łączy się z jajkiem) lub też jako dip do chipsów czy warzyw. Dodajmy, że przysmak ten wymyślono w Ameryce Południowej.
Przeczytaj też: Zdrowe produkty spożywcze, które gwarantują poprawę nastroju
Czy wiesz, że guacamole to źródło witamin A, B, C, E i K? Poza tym zawiera ono kwas foliowy, wapń, żelazo, fosfor oraz miedź. W związku z tym dobrze jest sięgać po nie regularnie. Na co konkretnie zadziała? Przede wszystkim wspomaga pracę serca i pomaga zapobiegać chorobom układu krążenia. Dodatkowo obniża poziom cholesterolu całkowitego i zwiększa naszą odporność. A gdyby tego było mało przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom i wzdęciom i przyczynia się do prawidłowej pracy jelit. Awokado zaleca się jeść także kobietom w ciąży oraz dziewczynom, które planują zostać mamami.