Produkty bez laktozy to artykuły, które coraz częściej pojawiają się na sklepowych półkach. A wszystko w związku z tym, że wiele dorosłych osób nie toleruje laktozy, czyli najprościej rzecz ujmując cukru, znajdującego się między innymi w mleku. Skąd biorą się takie „alergie”? W tym przypadku jest to spowodowane przede wszystkim pierwotnym niedoborem laktazy (to choroba dziedziczna) lub też uszkodzonym nabłonkiem i kosmkami jelitowymi. Dodajmy też, że niektóre substancje (na przykład alkohol) mogą też wywoływać chwilą nietolerancję laktozy.
Po czym można poznać, że organizm ma problem z trawieniem tego cukru? Niepokojące może być dla nas złe samopoczucie po spożyciu produktów mlecznych, w tym na przykład bóle brzucha czy biegunki. Aby uniknąć takich nieprzyjemności należy wybierać artykuły spożywcze właśnie bez laktozy w swoim składzie. Czy wiesz jednak, co to właściwie znaczy i jakie są właściwie tego typu artykuły? Oto 5 najważniejszych informacji na ich temat.
Przeczytaj też: 5 produktów spożywczych, przez które masz trądzik
1. Produkty bez laktozy nie są zdrowsze od tradycyjnych. I choć w sieci istnieje wiele informacji, które twierdzą, że to nieprawda, w rzeczywistości zostało przeprowadzonych wiele badań, które potwierdzają, że produkty bez laktozy pod kątem zdrowotnym można traktować na równi z tradycyjnymi. Ich zaletą jest to, że u osób z nietolerancją laktozy nie wywołują niepożądanych efektów.
2. Produkty bez laktozy są tak samo kaloryczne, jak te które ją zwierają. Rozłożenie laktozy na dwa cukry nie ma wpływu na wartość energetyczną produktu.
3. Produkty bez laktozy są słodsze. A wszystko dlatego, że jest to efekt rozkładu laktozy na glukozę i galaktozę.
4. Produkty bez laktozy nie są dla każdego. Tego typu artykułów pożywczych powinny unikać cukrzycy, a także osoby z insulinoodpornością, ponieważ tego typu artykuły mają wyższy indeks glikemiczny, niż tradycyjne mleko czy śmietana.
5. Produkty bez laktozy powstają poprzez dodanie do tradycyjnego mleka czy śmietany enzymu – laktazy. W taki sposób laktoza rozkłada się na glukozę i galaktozę, co łatwiej jest nam przetrawić.
Przeczytaj też: 8 świństw, których już nigdy nie powinnaś zjeść