Teoretycznie powinniśmy jeść po to, aby zapewniać organizmowi niezbędną do życia energię. Ale mało kto zagląda do lodówki tylko wtedy, gdy dopada go głód. Często zdarza się, że podjadamy z nudów, ze stresu, gdy jest nam smutno albo wręcz przeciwnie – gdy w naszym życiu dzieje się coś, co zasługuje na to, by to uczcić.
Zobacz również: Jedzenie tych produktów... skraca życie. O ile? Naukowcy policzyli to co do minuty
Niestety poprawianie sobie nastroju z pomocą jedzenia nie zawsze jest zdrowe. W tym celu wiele osób sięga zwłaszcza po kaloryczne i sztucznie przetworzone produkty, co może negatywnie odbić się zarówno na zdrowiu, jak i na sylwetce.
Ale wbrew powszechnemu przekonaniu nie tylko fast foody i inne niezdrowe produkty mają dobry wpływ na nasze samopoczucie. Portal radiozet.pl opisał, po jakie jedzenie warto sięgać, gdy dopada nas lekka chandra. Na tej liście znalazły się same zdrowe produkty.
Fot. Unsplash
Awokado
Ten owoc kryje w sobie mnóstwo kwasu foliowego, który wspiera produkcję serotoniny, zwanej również hormonem szczęścia. To właśnie serotonina zapewnia relaks i spokojny sen.
Banany
Podobne właściwości mają banany. Oprócz tego w tych owocach znajdziemy m.in. dopaminę i magnez, czyli substancje, które poprawiają nastrój i pamięć.
Czekolada
Nie tylko poprawia nastrój, ale również koncentrację, a do tego spowalnia procesy starzenia, działa przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Czekolada to prawdziwy superfood. Jest jednak jedno “ale”. Wartościowa czekolada powinna mieć powyżej 70 proc. kakao.
Jajka
Jajka są bogate w witaminy z grupy B. Obecna jest w nich tyrozyna, która podnosi poziom dopaminy i noradrenaliny, zapewniając energię i optymizm. Oprócz tego jajka wspomagają wydzielanie serotoniny.
Kiszonki
To naturalne probiotyki, które wspomagają florę jelitową, odpowiedzialną również za samopoczucie. Dobre bakterie nie tylko usprawniają trawienie, ale i wpływają na zachodzące w mózgu reakcje chemiczne związane z nastrojem.
Orzechy
Orzechy są bogate w różnego rodzaju aminokwasy i składniki odżywcze, m.in. w selen. Jest to substancja, która ma zbawienny wpływ na układ nerwowy i odpornościowy, dostarcza energii oraz poprawia nastrój.
Pieczywo pełnoziarniste
Węglowodany złożone, które znajdują się w składzie m.in. pieczywa pełnoziarnistego sprawiają, że poziom glukozy we krwi podnosi się stopniowo. Tym samym możemy dłużej cieszyć się energią i zachowujemy równowagę aminokwasów. To z kolei pomaga w produkcji serotoniny.
Zobacz również: Jedzenie, które... postarza. Oto produkty, które powinny zniknąć z Twojego menu