Aż 32% Polaków stosuje ograniczenia żywieniowe, z czego 41% wyklucza cukier, 16% laktozę, a 13% jest na diecie wegetariańskiej - wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021”. W ostatnim czasie zaczęliśmy przykładać większą wagę do dbania o zdrowie, w tym do podejmowania regularnej aktywności fizycznej i lepszego odżywiania. Jednak czy faktycznie staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, czy ulegliśmy modzie na stosowanie ograniczeń żywieniowych?
Zobacz także: Jedzenie tych produktów... skraca życie. O ile? Naukowcy policzyli to co do minuty
Nowe priorytety Polaków
Pandemia sprawiła, że kładziemy większy nacisk na dbanie o własne zdrowie. Wzrastająca świadomość społeczna, potrzeba wzmocnienia odporności i nowe trendy związane ze zdrowym stylem życia spowodowały, że zaczęliśmy zauważać realny wpływ prawidłowej diety i aktywności fizycznej na poprawę jakości życia i utrzymania organizmu w dobrej kondycji. Ponad połowa Polaków zaczęła ćwiczyć nawet kilka razy w tygodniu, co dodatkowo wpływa na poprawę samopoczucia i pozwala się zrelaksować.
- Staliśmy się bardziej świadomym społeczeństwem, w wyniku czego zaczęliśmy dbać o swoje zdrowie, w tym eliminować z diety niezdrowe produkty. Jak wynika z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” aż 52% Polaków unika w produktach sztucznych barwników i konserwantów, 41% wykluczyło ze swojej diety cukier, a 44% ograniczyło spożywanie żywności wysoko przetworzonej – podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.
Krok ku zdrowiu
W Polsce widocznym trendem jest rosnąca chęć rezygnacji ze spożywania mięsa, cukru, nabiału czy laktozy. Coraz częściej jest to spowodowane chęcią zmiany dotychczasowego stylu życia na zdrowszy. Samodzielne wykluczenie z jadłospisu określonych produktów może jednak negatywnie wpływać na nasze samopoczucie, a także doprowadzić do poważnych niedoborów czy chorób. Dlatego warto skonsultować się z dietetykiem, który na podstawie przeprowadzonego wywiadu pomoże ustalić zapotrzebowanie kaloryczne i doradzi kolejne kroki. W wyrobieniu prawidłowych nawyków żywieniowych i regularności spożywania posiłków pomocny może okazać się catering dietetyczny, którego popularność w naszym kraju stale rośnie.
Zobacz także: Tutaj o menu w całości decyduje Biblia. Na czym polega dieta Alleluja?
- Na przełomie ostatnich lat przekonaliśmy się, że prowadzenie zdrowego stylu życia nie tylko przekłada się na długofalowe efekty w postaci dobrze wyglądającej i zdrowej sylwetki, ale również ma znaczący wpływ na nasze samopoczucie. Dawniej, główną motywacją do stosowania jakiejkolwiek diety była chęć utraty wagi, a nie aspekty zdrowotne. Najczęściej sprowadzało się to do restrykcyjnego zmniejszania liczby kalorii. Obecnie, coraz więcej osób ma świadomość tego, że kluczem do utrzymania zdrowia nie jest głodzenie się, a dobrze zbilansowana dieta i odpowiednia ilość aktywności fizycznej – mówi mgr Łukasz Sieńczewski.
Mat. prasowe
Potrzeba specjalistycznych diet
Na przełomie ostatnich lat wzrosło zapotrzebowanie na diety specjalistyczne ze względów zdrowotnych. Coraz więcej osób zmaga się m.in. z nietolerancją laktozy skutkującą koniecznością wykluczenia określonych produktów. Jednak nie mając specjalistycznej wiedzy samodzielne wykluczanie określonych produktów z diety może skutkować niedoborami czy przybieraniem na wadze. Dobrym rozwiązaniem jest również skorzystanie z usług cateringów dietetycznych, których posiłki przygotowywane są pod okiem specjalistów w temacie odżywiania.
- Według danych z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021” niemal 10% osób korzysta z usług cateringów dietetycznych ze względu na specyficzne potrzeby żywieniowe. Samodzielne układanie jadłospisu uwzględniającego je oraz odpowiednią ilość wartości odżywczych wymaga nie tylko czasu, ale i specjalistycznej wiedzy. Natomiast diety pudełkowe pod tym względem są dla nich wygodne, ponieważ dają pewność, co do faktycznego składu i wartości odżywczych posiłków – podkreśla mgr Łukasz Sieńczewski, główny konsultant dietetyczny SuperMenu by Anna Lewandowska.
Obserwując dynamiczny rozwój trendu jakim jest poszukiwanie przez konsumentów indywidualnych kierunków odżywiania, SuperMenu jako pierwszy catering dietetyczny w Polsce całkowicie wykluczył ze swoich planów żywieniowych cukier, pszenicę oraz surowe mleko.
Dane zawarte w materiale pochodzą z raportu „Rosnące znaczenie zdrowia a nawyki żywieniowe Polaków. SuperMenu 2021r.”
Mat. prasowe