To powinno być bardzo proste – jemy, kiedy nasz organizm poprzez uczucie głodu wysyła nam sygnał, że potrzebuje nowych pokładów energii. Gdy jesteśmy już najedzeni, przestajemy jeść. Jednak w praktyce często wygląda to zupełnie inaczej. Miliony osób na całym świecie zmagają się z zaburzeniami odżywania, takimi jak anoreksja, bulimia czy kompulsywne objadanie się.
Zobacz również: „Ale schudłaś!” to wyjątkowo kiepski komplement. Dlaczego lepiej zachować te słowa dla siebie?
Jakie osoby są szczególnie narażone na objadanie się i zbyt częste sięganie po niezdrowe przekąski? Według naukowców ze Szwajcarii duże znaczenie mają tu cechy osobowości. Wymienili cztery typy ludzi, którzy powinni przyjrzeć się swojej relacji z jedzeniem.
Fot. Unsplash
Osoby wrażliwe
Osoby szczególnie wrażliwe mają tendencję do “zajadania emocji”, tłumaczą badacze z Politechniki Federalnej w Zurychu (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, ETHZ). Sięgają zwłaszcza po słodkie przekąski, szczególnie gdy próbują poradzić sobie z negatywnymi uczuciami, takimi jak smutek czy przygnębienie.
Ekstrawertycy
Mając do wyboru introwertyków i ekstrawertyków wiele osób z pewnością wskazałoby, że to ta pierwsza grupa ma skłonności do objadania się. Jednak szwajcarskie badanie pokazuje coś zupełnie innego. Zdaniem naukowców ekstrawertycy częściej decydują się na posiłki na mieście, a ich porcje przeważnie są większe niż te domowe, a zatem przejadają się.
Neurotycy
Neurotyczność to cecha osobowości polegająca na niezrównoważeniu emocjonalnym o charakterze nerwicowym, niskiej odporności na stres i skłonności do popadania w stany lękowe. Osoby neurotyczne gorzej znoszą sytuacje stresowe i wykazują większą tendencję do interpretowania zwykłych sytuacji jako zagrażających, a także obiektywnie nieistotnych frustracji jako niezwykle trudnych do pokonania. Według badaczy takie osoby często traktują jedzenie jako formę radzenia sobie z emocjami.
Osoby, które chcą zadowolić innych
Chodzi o osoby, które za wszelką cenę unikają konfrontacji i konfliktów. Badanie wykazało, że mają tendencję do spożywania większych ilości jedzenia w towarzystwie, aby nie urazić cudzych uczuć.
Zobacz również: Jedzenie, które... postarza. Oto produkty, które powinny zniknąć z Twojego menu