Świadomość na temat zdrowego odżywiania rośnie z roku na rok. Każdy z nas chce wiedzieć, co powinien jeść, aby cieszyć się energią i długim życiem. Serwis wprost.pl postanowił przygotować listę 10 produktów spożywczych, które przez naukowców i dietetyków zostały uznane za najzdrowsze na świecie.
Czego zatem nigdy nie powinno zabraknąć w twoim menu? Zerknij.
Polecamy także: Najgorsze przekąski, jakie możesz zaserwować sobie na noc. Tuż przed snem unikaj ich jak ognia
- Teorie na temat tego, które jedzenie jest najlepsze dla zdrowia, bardzo się różnią. Zwykle najlepiej sprawdza się indywidualne dobieranie diety najwłaściwszej dla konkretnej osoby – zwłaszcza że stale przybywa alergików uczulonych na różne składniki pokarmowe. Coraz więcej wiemy też o tym, co szkodzi pacjentom cierpiącym na różne, chroniczne choroby – wyjaśnia portal.
Wiadomo jednak, które produkty spożywcze zyskały miano tych najzdrowszych i najlepiej działających na ludzki organizm. Na liście znalazły się:
Te pierwsze hamują procesy starzenia i mają właściwości przeciwnowotworowe. Te drugie przeciwdziałają cukrzycy typu II i otyłości.
Ryby, a zwłaszcza łosoś, są bogate w kwasy omega-3. Poza tym zawierają magnez, potas, selen, witaminy z grupy B. Siemię lniane z kolei pozytywnie wpływa na pracę mózgu i serca.
- W zaledwie 100-gramowej porcji jest w stanie zapewnić nam 200-proc. zapotrzebowania na witaminę C, 300-proc. normy wit. A i o 1000-proc. przekracza dobowe zalecenia na wit. K1 – wylicza wprost.pl.
Mają wyższą zawartość jodu niż niektóre ryby i owoce morza. Są bogate w wapń, żelazo, magnez i mangan. Przeciwdziałają chorobom serca, regulują ciśnienie.
Jego właściwości zdrowotne wszystkim są dobrze znane. Działa przeciwgrzybicznie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo. Chroni przed chorobami serca, rakiem żołądka i rakiem okrężnicy. Jest bogaty w witaminy C, B1, B6, a także wapń, potas, miedź, mangan i selen.
Małże to źródło witamin B12, C, potasu, selenu i żelaza. Ostrygi zawierają z kolei cynk i miedź.
- Choć jesteśmy krajem wielbicieli kartofli, to nadal mało osób jest świadomych tego, że najlepiej je jeść dopiero wtedy, gdy ostygną i wytworzą tzw. skrobię oporną, która ulegając procesowi fermentacji w jelicie grubym stanowi pożywkę dla pożytecznych bakterii i może zmniejszać poziom cukru we krwi, obniża indeks glikemiczny posiłku, poprawia wrażliwość tkanek na insulinę oraz zapobiega insulinooporności – wyjaśnia portal.
W batatach znajdziemy z kolei błonnik oraz witaminę A.
Zawiera żelazo, witaminy B12, B2, B5, B6, A, fosfor, cynk, selen oraz kwas foliowy.
Może podwyższać cholesterol, dlatego umieszczenie tego produktu na liście najzdrowszych na świecie wywołuje kontrowersje. Jeśli jednak nie mamy kłopotów w tym zakresie, żółtko – nawet spożywane regularnie – nie powinno nam zaszkodzić. Jest ono w dodatku źródłem choliny, która jest niezbędna dla prawidłowego działania każdej komórki naszego ciała, a także luteiny i zeaksantyny – przeciwutleniaczy, które pozytywnie wpływają na wzrok.
Pozytywnie wpływa na pracę mózgu i obniża cholesterol. Obniża ciśnienie, zawiera mnóstwo przeciwutleniaczy.
Będziecie sięgać po te produkty regularnie?
Polecamy także: Śniadanie, które jest… niebezpieczne. Czego NIE WOLNO jeść z samego rana?