Ludzie dzielą się na tych, którzy nie wyobrażają sobie dnia bez pysznego śniadania oraz na tych, którzy z premedytacją je pomijają. I choć pierwszy posiłek w ciągu dnia jest niezwykle ważny, ponieważ dostarcza nam energii na wiele godzin, poprawiając przy okazji prawidłowy metabolizm, to równie dobrze może nam niestety… zaszkodzić. Oczywiście pod warunkiem, że zaserwujemy sobie na dzień dobry kilka niebezpiecznych produktów.
Jakich?
Polecamy także: Takich czipsów jeszcze nie jedliście. TikTok zwariował na punkcie „pasta chips”
Przygotowując dla siebie pierwszy posiłek w ciągu dnia warto postawić na lekkie, warzywne sałatki, kanapki na pieczywie pełnoziarnistym – na przykład z twarożkiem – oraz na zieloną herbatę. Unikać należy z kolei posiłków, które przyczyniają się do rozwoju miażdżycy i zawałów serca. - Istnieją produkty, które jedzone na śniadanie sprawią, że w naszych tętnicach odłożą się złogi niebezpiecznego tłuszczu – ostrzega serwis planeta.pl.
Należą do nich z całą pewnością margaryna oraz miksy tłuszczowe, zawierające groźne dla nas tłuszcze trans. Na dzień dobry nie powinniśmy także jeść kiepskiej jakości parówek, składających się z MOM – mięsa oddzielanego mechanicznie. W takiej „mieszance” znajdują się m.in. zmielone chrząstki, tłuszcz, ścięgna, czy pazury.
- Kolejną śniadaniową zbrodnią jest picie pełnotłustego mleka. Tak samo jest z jogurtami i serem żółtym - jeśli nie zachowamy umiaru, żywiąc się takimi rzeczami, sami będziemy autorami własnej krzywdy. Zdecydowanie lepiej wypić do śniadania szklankę mleka odtłuszczonego lub roślinnego. Jeśli jesteśmy przyzwyczajeni do picia kawy z dodatkiem pełnotłustego mleka - to również lepiej z tej przyjemności zrezygnować i przerzucić się na kawę czarną – podsumowuje serwis.
A Wy co najczęściej jadacie na śniadania?
Polecamy także: Krem ze szparagów. Pomysł na lekki obiad w upalny dzień