Nie bez powodu mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jeśli zaczniesz od zdrowego, pełnowartościowego dania, twój organizm nabierze energii i witalności. Będziesz nie tylko czuć się świetnie, ale również tak wyglądać. Jesteśmy tym, co jemy – na pewno znasz to powiedzenie.
Co zatem jedzą na śniadanie fit-dziewczyny, że ich sylwetki są zgrabne, a organizmy tryskają zdrowiem? Oto 4 przepisy, które na stałe powinny zagościć w twoim porannym menu.
Smacznego!
Zobacz także: O której godzinie jeść ostatni posiłek? Jeśli sądzisz, że o 18:00, jesteś w błędzie
Fot. Pinterest.com (Tone it up)
Pancakes to puszyste, amerykańskie placuszki, które możesz przyrządzić zarówno na słodko (z syropem klonowym i ulubionymi owocami), jak i wytrawnie (z serem lub szpinakiem).
Jak je zrobić? Będziesz potrzebować:
2 białka jaj
1 miarka białkowej odżywki w proszku
pół banana
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka mleka migdałowego
2 łyżki stołowe jogurtu greckiego
¼ szklanki pokrojonych w kostkę truskawek (lub innych owoców)
Wymieszaj wszystkie składniki w misce – najpierw suche, potem dodaj do nich składniki mokre (poza jogurtem greckim i truskawkami, które posłużą do dekoracji). Rozpyl na patelni odrobinę oliwy w sprayu i podgrzej ją, zanim zaczniesz smażyć pancakes.
Naleśniki smaż z każdej strony przez 3-4 minuty.
Na wierzch naleśniki polej jogurtem greckim i posyp pokrojonymi w kostkę truskawkami.
Fot. Pinterest.com (The butter half)
Składniki:
2 miarki odżywki białkowej w proszku
¼ szklanki mąki kokosowej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka świeżej skórki cytryny
2 białka białka jaj
¼ szklanki mleka migdałowego
¼ szklanki płynnego olej kokosowy
1 cytryna
1 łyżka nasion chia
¼ szklanki suszonej żurawiny
Nagrzej piekarnik do 220 stopni.
Wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj wszystkie mokre składniki i mieszaj, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dorzuć skórkę z cytryny, nasiona chia i żurawinę. Spryskaj kokilki tłuszczem w sprayu, a następnie wlej do nich ciasto.
Piecz 12-15 minut.
Zobacz także: 6 bomb kalorycznych, które masz w swojej lodówce
Fot. Pinterest.com (Lazy Cat Kitchen)
Składniki:
3 białka jaj
1 łyżka mleka migdałowego
1 łyżka świeżej, posiekanej bazylii
2 łyżki stołowe pokrojonych w kostkę porów
¼ szklanki drobno posiekanych brokułów
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól i pieprz
Podgrzej patelnię na średnim ogniu i skrop ją oliwą z oliwek. Dodaj brokuły i pory i smaż je przez 5 minut.
Dodaj resztę zmieszanych składników jajecznicy i smaż wszystko, aż jajka się zetną.
Udekoruj całość świeżą bazylią, dopraw solą i pieprzem. Jajecznicę możesz podawać na chrupiącym ciemnym pieczywie.
Fot. Pinterest.com (Tone it up)
Składniki:
1 szklanka jarmużu
1 szklanka mleka kokosowego lub migdałowego
1 łyżka płatków kokosowych
1 mały banan, zmrożony
¼ szklanki świeżego lub mrożonego ananasa
¼ szklanki świeżego lub mrożonego mango
Kawałek startego imbiru
1 miarka odżywki białkowej w proszku
Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę i ciesz się jej orzeźwiającym smakiem!
Zobacz także: DZIWACZNE nawyki żywieniowe znanych ludzi. Okropność?
Źródło: www.byrdie.co.uk