Dieta po przejściu koronawirusa. Tych produktów lepiej unikać

Na jaką żywność powinni postawić ozdrowieńcy?
Dieta po przejściu koronawirusa. Tych produktów lepiej unikać
fot. Unsplash (Joanie Simon, Dose Juice)
26.05.2021
Wiktoria Sobocińska

Jeszcze nie wymyślono sposobu, który pozwoliłby na wyeliminowanie ryzyka zarażenia się koronawirusem, ale istotnym czynnikiem okazuje się dieta. Istnieją konkretne produkty, które destrukcyjnie wpływają na naszą odporność, a inne ją wzmacniają

Zobacz również: Ta rzecz obniża ryzyko zgonu na COVID aż o 37 proc. Ale trzeba ją robić regularnie

Eksperci przypominają jednak, że suplementy nie są wcale w tym przypadku skutecznym rozwiązaniem. Pomocna może okazać się zmiana nawyków żywieniowych, zwłaszcza w sytuacji, gdy przeszliśmy już koronawirusa. Na co warto postawić?

Co jeść po przejściu COVID-19?

Z pewnością naszą odporność osłabiają wszelkie używki, brak systematycznego wysiłku fizycznego i deficyt snu. Kluczowe znaczenie ma jednak dieta, ponieważ to właśnie odpowiednio odżywione organy wewnętrzne pomagają nam w walce z wirusem. 

Warto skorzystać ze wskazówek ekspertów, którzy podkreślają, że dieta po przejściu COVID-19 powinna być urozmaicona i oparta na sezonowych produktach.

Jej podstawę powinny stanowić warzywa i owoce. Według ustaleń WHO, nawet połowę naszego talerza mogą zajmować gotowane czy pieczone jarzyny. 

Zdecydowanie należy unikać słodyczy i fast foodów, które nie sprzyjają regeneracji osłabionego organizmu.

To głównie wysoko przetworzona i gotowa żywność, ale także cukier, którego nasz organizm tak naprawdę nie lubi. W przeciwieństwie do wszelkiego rodzaju wirusów i bakterii, które ten cukier bardzo lubią

- tłumaczy Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, dietetyk z poradni Dietosfera, jak podaje portal wp.pl.

W zoptymalizowaniu pracy układu odpornościowego i poprawie funkcjonowania układu immunologicznego dobrym źródłem będzie beta-karoten, czyli substancja, która przekształca się w witaminę A, zawarta w marchewkach, batatach, szpinaku, jarmużu, brokułach, dyniach, mango i morelach.

Z kolei witamina C zwiększy liczbę przeciwciał obecnych we krwi, wpływając na ogólne wzmocnienie odporności na infekcje. Jej naturalnym źródłem są głównie cytrusy, a także kapusta, kalafior czy papryka.

Zobacz również: Zaskakujące skutki uboczne maseczek. Takiego pozytywnego efektu nikt się nie spodziewał

Polecane wideo

Jak sport i dieta zmieniają sylwetkę? Porównaj zdjęcia PRZED i PO!
Jak sport i dieta zmieniają sylwetkę? Porównaj zdjęcia PRZED i PO! - zdjęcie 1
Komentarze (1)
Ocena: 5 / 5
Zakochana M. (Ocena: 5) 26.05.2021 08:43
Zgadzam się przetworzona żywność nigdy nie powinna znaleźć się w jadłospisie, ale nie zapomnijmy tez o napojach, ja od początku pandemii popijam herbatkę z jeżówką purpurową na wzmocnienie odporności, jest z fitoapteki, i jak dotychczas nie narzekam na zdrowie, czuję się mocniejsza, zdrowsza
odpowiedz

Polecane dla Ciebie