Environmental Working Group to amerykańska organizacja, która zajmuje się nagłaśnianiem tematów związanych ze zdrowym stylem życia. Każdego roku EWG przygotowuje raport, z którego możemy się dowiedzieć, jaki wpływ na nasz organizm mają poszczególne produkty spożywcze. Tym razem przedmiotem kontroli okazały się warzywa i owoce. Serwis o2.pl przytoczył wyniki tych badań.
- Produkty zostały zbadane pod kątem zawartości pestycydów. Z tej listy została wyłoniona tzw. parszywa dwunastka i zdrowa piętnastka owoców oraz warzyw – tych krajowych, jak również importowanych – czytamy na serwisie.
Polecamy także: Najnowszy hit Internetu: pieczona feta. Podobno smakuje wybornie!
Na pierwszym miejscu niechlubnego zestawienia znalazły się truskawki. W tych smakowitych owocach wykryto aż 20 różnych pestycydów. Pełna lista prezentuje się następująco:
1. truskawki
2. szpinak
3. nektarynki
4. jabłka
5. brzoskwinie
6. gruszki
7. wiśnie
8. winogrona
9. seler naciowy
10. pomidory
11. papryka słodka
12. ziemniaki
Przeciwwagą dla powyższej listy jest ranking warzyw i owoców, które mają najmniej toksyczny wpływ na ludzkie zdrowie. Na pierwszy miejscu uplasowała się ekologiczna słodka kukurydza. A na pozostałych?
1. słodka kukurydza (ekologiczna)
2. awokado
3. ananas
4. kapusta
5. cebula
6. groszek
7. papaja
8. szparagi
9. mango
10. bakłażan
11. melon spadziowy
12. kiwi
13. kantalupa (odmiana melona cukrowego)
14. kalafior
15. grejpfrut
Które produkty częściej goszczą w Waszym menu - z tej złej, czy z tej dobrej listy?